Relacja porządku w zbiorze
sbrkt: Hej, spotkałem się z dwoma identycznymi treściowo zadaniami i różnią się one jedną odpowiedzią,
mam do nich klucz.
Niech r będzie relacją porządku określoną w zbiorze liczb naturalnych dodatnich następująco: x
r y wttw x jest dzielnikiem y. Które z wymienionych zdań są prawdziwe?
(a) Kresem górnym zbioru {1, 2, 3, 4, 5} jest liczba 60. −> w kluczu jest to poprawne
(b) Kresem górnym zbioru {1, 2, 3, 4} jest liczba 60. −> w kluczu jest to niepoprawne
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
26 sie 22:20
Blee:
Szukasz najmniejszej liczby której dzielniki są wszystkie z podanych w zbiorze liczb
więc:
a) kres górny = 3*4*5 = 60
b) kres górny = 3*4 = 12
26 sie 22:28
sbrkt: Dzieki, wlasnie zaczalem myslec w tym kierunku, ale i tak nie bylem pewien to wolalem podpytac.
Dzieki jeszcze raz!
26 sie 22:53