rekurencje
marli: hej mam Wyznaczyc rozwiazania rekurencji:
a) a
n+1 = 3a
n + 2n + 1, a0 = 0
nie wiem jak sie mam zabrać jesli jest a
n+1?
mam lambdy 0 i 3 więc wzór ogólny to a
n = C1 * 3
n ? chyba niee
pomożecie?
22 sie 21:34
marli: i b) a jaki tutaj mam dać wzór do częsci niejednorodnej jak mam potege n i i wielomian st
pierwszego?

c
n = 3c
n−1 − 2c
n−2 + 2
n + n + 1
22 sie 21:42
Mila:
an+1=3an+2n+1
1) an=3an−1+2(n−1)+1
(*) an=3an−1+2n−1
an−3an−1=0
x−3=0
x=3
an(1)=A*3n
2)
an(2)=B*n+C
Podstawiamy do (*)
B*n+C=3*[B*(n−1)+C]+2n−1
B*n+C=3Bn−3B+3C+2n−1
−2Bn+(3B−2C)=2n−1
−2B=2⇔B=−1
3*(−1)−2C=−1
−2C=2
C=−1
an(2)=−n−1
===========
3)
an=A*3n−n−1
a0=0=A*30−1
A=1
an=3n−n−1
=============
Możesz za pomocą funkcji tworzącej. Mariusz napisze, jesli tu spojrzy.
22 sie 22:12
Mila:
Warunki początkowe masz do (b) ?
22 sie 22:21
marli: nie do b ogólnie
22 sie 22:31
marli: ale pięknie rozpisane a) dziękuję! <3
22 sie 22:31
Mariusz:
Nie bo to jest rozwiązanie równania jednorodnego
Ja tam wolę funkcję tworzącą
Tutaj zadziała też czynnik sumacyjny
a
n+1 = 3a
n + 2n + 1, a0 = 0
a
n=3a
n−1+2n−1 , a0 = 0
| | 1 | |
ansn=3an−1( |
| sn−1) +(2n−1)sn |
| | 3 | |
a
ns
n=a
n−1s
n−1+(2n−1)s
n
U
n=a
ns
n
U
n = U
n−1+(2n−1)s
n
U
n = U
0+∑
k=1n(2k−1)s
k
U
n = ∑
k=1n(2k−1)s
k
co przy s
0=1 daje
| | 1 | |
an=3n(∑k=1n(2k−1)( |
| )n) |
| | 3 | |
Aby obliczyć tę sumę przydatne będzie sumowanie przez części
| | 1 | | 1 | |
∑k=1n(2k−1)( |
| )n=1+∑k=0n(2k−1)( |
| )n |
| | 3 | | 3 | |
(2(x+1)−1)−(2x−1)=(2x+1)−(2x−1)=2
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
∑(2x−1)( |
| )xδx=− |
| (2x−1)( |
| )x−∑2(− |
| )( |
| )x+1δx |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
∑(2x−1)( |
| )xδx=− |
| (2x−1)( |
| )x+∑( |
| )xδx |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
∑(2x−1)( |
| )xδx=− |
| (2x−1)( |
| )x− |
| ( |
| )x |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
∑(2x−1)( |
| )xδx=− |
| (2x−1+1)( |
| )x |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
∑(2x−1)( |
| )xδx=−3x( |
| )x |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
∑k=0n(2k−1)( |
| )k=−3(n+1)( |
| )n+1−0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
∑k=0n(2k−1)( |
| )k=−(n+1)( |
| )n |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
∑k=1n(2k−1)( |
| )k=1−(n+1)( |
| )n |
| | 3 | | 3 | |
a
n=3
n−(n+1)
22 sie 22:32
marli: nawet tak myślałam z tym a ale nie wiedziałam ze tak moge sobie zamienić
22 sie 22:33
marli: super wytłumaczone dziękuję

odnośnie b) mam ogon (cz niejednorodna) jakoś dzielić na
częsci? czy jak to wyliczyć?
22 sie 22:39
Mariusz:
c
n = 3c
n−1 − 2c
n−2 + 2
n + n + 1
C(x)=∑
n=0∞c
nx
n
∑
n=2∞c
nx
n=∑
n=2∞3c
n−1x
n−∑
n=2∞2c
n−2x
n
+∑
n=2∞2
nx
n+∑
n=2(n+1)x
n
∑
n=2∞c
nx
n=3x(∑
n=2∞c
n−1x
n−1)−2x
2(∑
n=2∞c
n−2x
n−2)
| | 4x2 | |
+ |
| +∑n=0∞(n+1)xn−1−x |
| | 1−2x | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
∑
n=2∞c
nx
n=3x(∑
n=2∞c
n−1x
n−1)−2x
2(∑
n=2∞c
n−2x
n−2)
∑
n=2∞c
nx
n=3x(∑
n=1∞c
nx
n)−2x
2(∑
n=0∞c
nx
n)
∑
n=0∞c
nx
n−c
0−c
1x=3x(∑
n=0∞c
nx
n−c
0)−2x
2(∑
n=0∞c
nx
n)
| | 4x2 | | 1 | |
C(x)(1−3x+2x2)=(c0−1)+(c1−3c0−1)x+ |
| + |
| |
| | 1−2x | | (1−x)2 | |
| | 4x2 | | 1 | |
C(x)(1−x−2x+2x2)=(c0−1)+(c1−3c0−1)x+ |
| + |
| |
| | 1−2x | | (1−x)2 | |
| | 4x2 | | 1 | |
C(x)(1−x)(1−2x)=(c0−1)+(c1−3c0−1)x+ |
| + |
| |
| | 1−2x | | (1−x)2 | |
| | (c0−1)+(c1−3c0−1)x | | 4x2 | | 1 | |
C(x)= |
| + |
| + |
| |
| | (1−x)(1−2x) | | (1−x)(1−2x)2 | | (1−2x)(1−x)3 | |
Teraz wystarczy funkcję tworzącą rozwinąć w szereg
Można skorzystać z szeregów geometrycznych i ich pochodnych
| | A | | B | | C | | D | |
C(x)= |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | | 1−2x | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(n+1)xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x)2 | |
| | −2 | |
∑n=0∞(n+1)nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=1∞(n+1)nxn−1= |
| |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+2)(n+1)xn= |
| |
| | (1−x)3 | |
22 sie 23:00
marli: Dziękuję Mariusz

możesz mi tylko odpowiedzieć jak mam traktować ten ogon? jeśli chciałabym
policzyć sposobem Milii?
22 sie 23:18
Mariusz:
Z tym przewidywaniem to trochę zgadywanie
Tutaj zarówno dwójka jak i jedynka są pierwiastkami równania charakterystycznego
więc jeśli koniecznie chcesz przewidywać lub ten sposób masz narzucony to
dla części z 2n przewidujesz as1=An2n
dla części z wielomianem przewidujesz as2=n(Bn+C)
Aby uzyskać rozwiązanie szczególne równania rekurencyjnego korzystasz z superpozycji
czyli przewidywania sumujesz
W równaniach różniczkowych wolę uzmiennianie stałych niż przewidywanie
Tak na marginesie dodam że dla równań rekurencyjnych też istnieje
metoda zbliżona do uzmienniania stałych
Równanie jednorodne zapisujesz w postaci układu równań i rozwiązujesz obliczając potęgę
macierzy używając metod poznanych na algebrze
Rozwiązanie równania jednorodnego daje ci układ fundamentalny równania
Uzmiennianie stałych dla równań rekurencyjnych wygląda podobnie jak dla równań różniczkowych
z tym że zamiast wrońskianu mamy casoratian a zamiast całkować sumujemy
22 sie 23:20
Mila:
Rozwiąż równanie rekurencyjne
cn = 3cn−1 − 2c{n−2} + 2n + n + 1
cn−3cn−1+2cn−2=0
x2−3x+2=0
x=1 lub x=2
cn(1)=A+B*2n
cn(2)=C*n*2n+Dn+E
spróbuj tak.
22 sie 23:23
marli: dzięki
24 sie 13:29