funkcja kwadratowa
funkcja kwadratowa: Funkcja f(x) = −x2 + bx + c przyjmuje wartości ujemne dla x∊(−3,4). Wyznacz brakujące
współczynniki.
Czy mi się wydaje, czy z treścią tego zadania jest coś nie tak? Skoro współczynnik a jest
ujemny −−−> ramiona paraboli skierowane są do dołu, to jakim cudem wartości ujemne może
przyjmować w przedziale (−3,4)? Czy tu nie powinno być jeśli już od −∞ do danej wartości i od
danej wartości do +∞?
12 sie 21:56
wmboczek: powinno, albo bez − przed x2
12 sie 21:58
funkcja kwadratowa: No ale właśnie w treści zadania jest z minusem, stąd moje pytanie. Czyli w takiej formie jeżeli
jest treść to mam napisać, że taka sytuacja jest niemożliwa, tak?
12 sie 22:03
BAI PING TING:
Ale funkcja kwadratowa moze przyjmowac takze same wartosci ujemne w calej swej dziedzinie
np taki wykres
Nie jest powiedziane ze musi przyjmowac zarowno dodatnie jak i ujemne od razu
takie jest moje zdanie,ale moge sie mylic
12 sie 22:22
funkcja kwadratowa: Oczywiście, że funkcja kwadratowa może przyjmować wartości ujemne w całej swojej dziedzinie,
ale w tym konkretnym zadaniu jest wyraźnie napisane przecież, że wartości ujemne przyjmuje
tylko w przedziale x∊(−3,4)
12 sie 22:23
BAI PING TING: jednak chcialbym zobaczyc np na zapodaj dokladna tresc zadania
12 sie 22:31
funkcja kwadratowa:
Przecież to co jest wyżej to jest dokładna treść. Tak mam napisane w podręczniku i nic więcej
nie ma.
13 sie 08:05
ite:
21:56 funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x∊(−3,4)
22:23 wartości ujemne przyjmuje tylko w przedziale x∊(−3,4)
To tylko powoduje różnicę w możliwych rozwiązaniach, ale zadanie jest z matury
podstawowej, więc autorowi na pewno chodziło tylko o taki przedział.
13 sie 09:14
ABC:
przy interpretacji "tylko" nie ma rozwiązania, bo granice trójmianu w minus i w plus
nieskończoności są minus niekończoność , a przy drugiej interpretacji jest nieskończenie wiele
rozwiązań
13 sie 09:35
funkcja kwadratowa: czyli mam napisać, że nie ma rozwiązania w takim przypadku, tak?
13 sie 18:27
ABC:
jeżeli masz w poleceniu "tylko" to pisz że nie istnieją b,c takie aby trójmian spełnił ten
warunek
13 sie 19:19