równanie
Carla: x4 + 2x3 − 2x2 − 3x −18 = 0
24 kwi 18:05
katB: Mamy obliczyć pierwiastki ?
masz piękne równanie , użyj tabelki Hornera , albo to pogrupuj.
24 kwi 18:08
Kamix: Albo zastosuj twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych
24 kwi 18:09
ICSP: Najlepiej połącz Hornera z twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych.
24 kwi 18:10
24 kwi 18:11
ICSP: tamte przykłady nie pomogą koleżance

Wszystkie są na grupowanie.
24 kwi 18:11
Carla: Jak byście to pogrupowali?
24 kwi 18:13
Carla: Co to za twierdzenie?
24 kwi 18:13
pomocnik: To też można spróbować pogrupować
24 kwi 18:13
katB: Mała podpowiedź , użyj tabelki Hornera dla x = −3

potem dla x = 2
A na końcu równanie kwadratowe
24 kwi 18:14
24 kwi 18:15
ICSP: pomocnik można próbować

Tylko pogrupowanie w tym przypadku będzie wymagało rozbicia współczynników stojących
przynajmniej przy dwóch potęgach, co dla przeciętnego ucznia liceum jest nieosiągalne(trzeba
pomyśleć)
O wiele lepszą metodą będzie bezmyślne stosowanie Hornera.
Dziwne, ze w liceum metody Ferrariego nie uczą. Byłaby idealna − 0 myślenia
24 kwi 18:17
katB: x4 + 2x3 − 2x2 − 3x −18 = 0
(x + 3)( x3 − x2 + x − 6) = 0
(x + 3)(x − 2)( x2 + x + 3) = 0
i tyle , ponieważ Δ < 0
24 kwi 18:18
katB: Metoda Ferrariego

, muszę sprawdzić

Sam uczęszczam do drugiej klasy liceum ; p
24 kwi 18:18
pomocnik: ICSP, no cóż trochę poruszałem (ale nie wiele) szare komórki. "Kocham" jak na wszystko podaje
się "lgorytm, nie ważne, że czasami trzeba się naliczyć. A co do takich trików, to je
stosowałem będąc w 2 klasie liceum.
24 kwi 18:24
Carla: Dziękuję
24 kwi 18:31
Mariusz:
No fajnie zero myślenia tylko jeśli tak jest to dlaczego żebrałeś u Vaxa o pokazanie tej metody
zamiast ją samemu wyprowadzić
Gdybyśmy metodę Ferrariego chcieli pokazać licealiście to trzeba by było wprowadzić
ją razem ze sposobem rozwiązywania równań trzeciego stopnia
Sposób rozwiązywania równań trzeciego stopnia trzeba by dostosować do programu nauczania
takiego licealisty
Z programu nauczania licealisty wyrzucili zespolone które ułatwiłyby wprowadzenie
sposobu rozwiązywania równań trzeciego stopnia dlatego
rozwiązywanie równania trzeciego stopnia trzeba licealiście rozbić na przypadki
i tzw przypadek nieprzywiedlny trzeba by rozwiązać z użyciem funkcji trygonometrycznych
Za moich czasów byłoby to możliwe teraz problemem mogłoby być zdefiniowanie funkcji
odwrotnej do trygonometrycznej
22 sie 10:22
BAI PING TING: Z drugiej strony
Jaki jest sens w dzisiejszej dobie liczyc takie rownania skoro sa programy do ich obliczania
?.
Juz w latach 50−60 byla wydana ksiazka do obliczania rownan trzeciego stopnia metoda tablicowa
.
Wedlug mnie nie ma potrzeby meczenia sie z takimi rownaniami no chyba ze to jego konik jest
Bardziej zyciowe sa rownania liniowe , ewentualnie kwadratowe .
22 sie 21:44
Mariusz:
Na równanie trzeciego stopnia jest kilka zadań w zbiorze Krysickiego i Włodarskiego
23 sie 00:05