Granica
Krzysiek: Witam mam problem z taką granicą
5(n+1) * (n+1)!
−−−−−−−−−−−−−
(n+1)(n+1)
lim = −−−−−−−−−−−−−−−−−
n→∞ 5n * n!
−−−−−−−−−−−−−
nn
2 maj 13:51
2 maj 13:53
Krzysiek:
5(n+1) * (n+1)!
−−−−−−−−−−−−−
(n+1)(n+1)
lim = −−−−−−−−−−−−−−−−−
n→∞ 5n * n!
−−−−−−−−−−−−−
nn
Doszedłem do postaci 5*n2/(n+1)2
Ale myślę że się pomyliłem
2 maj 13:53
Krzysiek: dlaczego (n/n+1)n zamienia sie na e?
2 maj 13:55
ICSP: a ile wynosi granica :
2 maj 13:57
Krzysiek: I tak można sobie odwrócić bez problemu?
2 maj 14:01
Jerzy:
| | 1 | |
Bo, lim (1 + |
| )n = e i to musisz wiedzieć. |
| | n | |
2 maj 14:01
ICSP: Można.
Przecież dla niezerowego a dostajesz
i w mianowniku dostajesz definicję liczby e.
2 maj 14:03
Krzysiek: Dzięki za pomoc
2 maj 14:04
imie: β+α≈γ
15 sie 11:54