okręgi
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc bo wynik jest inny niż w odpowiedziach.
W prostokąt o bokach długości 24 i 32 wpisano w sposób pokazany na rysunku dwa styczne okręgi o
równych promieniach.
Oblicz długość promieni okręgów.
rysunek:
https://zapodaj.net/44036c0dc1d1e.jpg.html
W odpowiedziach jest 5 razy (
√5−1)
25 sie 17:32
Nikto0: Czy to jest błąd w odpowiedziach?
25 sie 17:34
Mila:
Tak.
25 sie 20:30
Eta:

|AB|=2r, r>0 i |AC|=32−2r r<16, |BC|=24−2r , r 12
r∊(0,12)
i tw. Pitagorasa
(32−2r)
2+(24−2r)
2+(2r)
2 / :4
( (16−r)
2+(12−r)
2=r
2
r
2−56r+400=0 i r∊(0,12)
.........................
25 sie 21:09