Klasy abstrakcji w relacji
wowowo: Trafiłem na takie zadanie, jednak nie jestem pewien co do ostatecznej odpowiedzi.
Niech k będzie liczbą naturalną większą od 1. Ile klas abstrakcji ma relacja r = {(x, y) : x, y
∈ N i (x mod k) = (y mod k)}.
(a) 3 dla k = 3,
(b) 4 dla k = 4,
(c) 15 dla k = 15.
Przy k = 3 rozwiązania mogą być trzy czyli 0, 1 lub 2 reszty. Czy to kwalifikuje się jako klasy
abstrakcji czy kwalifikują się tylko 1, 2 jako faktyczne reszty?
27 sie 20:37
ite: a/ [0],[1],[2] ta relacja ma trzy klasy abstrakcji
27 sie 21:11
ite:
[0]={0,3,6,9,..} // reszty z dzielenia tych liczb przez trzy są takie same (równe 0)
[1]={1,4,7,...} // reszty z dzielenia przez trzy są takie same (równe 1)
[2]={2,5,8,..} // reszty z dzielenia przez trzy są takie same (równe 2)
27 sie 21:15
wowowo: Czyli wszystkie odpowiedzi sa poprawne, bo dla k = 4 sa reszty 0, 1, 2, 3 i podobnie do 15 (od
0 do 14)?
27 sie 21:27
ite: Tak, odpowiedzi są poprawne.
20:37 napisałeś/−łaś "faktyczne reszty", chyba chodzi o reszty niezerowe.
27 sie 21:34
ite:
I jeszcze przyda się pamietać, że można również zapisać
[9]={0,3,6,9,..}
lub [30]={0,3,6,9,..} bo to jest ta sama klasa abstrakcji (ponieważ reszty są te same)
27 sie 21:38