Trygonometria:)
Blue: Rozwiąż równanie
sin6x− sin3x = 0
Liczę to ze wzoru na różnicę sinusów, ale wychodzą mi jakieś ułamkowe liczby i nie za bardzo
wiem, jak mam to zaznaczyć na wykresie

Jak to rozwiązać?
2 maj 08:51
fx: | | 2kπ | |
Zaznaczenie |
| (k∊ℤ) to chyba nie aż tak trudna sprawa...  |
| | 3 | |
2 maj 09:14
zawodus: Ja się tylko zastanawiam po co zaprzęgać takie wzory
2 maj 09:21
52: Ale jeśli masz polecenie rozwiąż równanie to po co zaznaczać na wykresie ?
sin6x=sin(3x+3x)
sin6x−sin3x=0
sin3xcos3x+cos3xsin3x−sin3x=0
sin3x(cos3x+cos3x−1)=0
sin3x=0 v 2cos3x=1
| | π | | π | |
x=kπ v 3x= |
| +2kpπ v 3x=− |
| +2kπ , k∊C |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 2kπ | | π | | 2kπ | |
x=kπ v x= |
| + |
| v x=− |
| + |
| , k∊C |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
2 maj 09:26
zawodus: jedna uwaga
2 maj 09:28
52: tak, oczywiście zjadłem...
Obym na maturze tak głodny nie był.
2 maj 09:29
Blue: | | 9 | | π | |
a mogę to rozwiązywać np. tak, że liczę m zerowe tak: |
| x= |
| i okres dzielę przez |
| | 2 | | 2 | |
2 maj 09:49
zawodus: to jest równanie ze względu na "x"
a jak się rozwiązuje takie równania?
2 maj 09:53
Blue: Jak to jak ? normalnie
2 maj 09:56
5-latek: To je normalnie rozwiaz
2 maj 10:00
Blue: | | π | |
x= |
| W czym widzicie problem?  |
| | 9 | |
2 maj 10:24
eryk: zle zrobiles
25 sie 22:05