rownanie rozniczkowe
Ziółek: czesc wszystkim, mam problem z takim rownaniem rozniczkowym:
prosze o pomoc, poniewaz dochodze do momentu gdzie mam ln po obu stronach i nie bardzo wiem
jak dostac sie do podstawionej zmiennej
18 sie 19:48
mat: dy/dx = 1 + 2y/x
Najpierw rozwiązuje dy/dx = 2y/x
Mam y = c*x2
Wracam do wyjściowego równania, uzmienniajac stałą
18 sie 20:04
Ziółek: hm, nie bardzo rozumiem

ja robilem przez podstawienie za y/x
18 sie 20:08
mat: c'x2 + 2cx = 1 + 2cx
c'x2 = 1
c' = 1/x2 a stąd c = −1/x i y = −x
Ostatecznie y = cx2 − x
18 sie 20:10
mat: Jak nie wiesz co tam się stało tzn ze musisz powtórzyć sobie podstawy rozwiązywania równań
różniczkowych
18 sie 20:11
Ziółek: moje rozwiazane:
po wyliczeniu calek tutaj mam:
ln|x| = ln |x+1| + C
znosze ln za pomoca e
()
i w tym momencie nie wiem co dalej
18 sie 20:23
mat: Może być też z podstawienie y/x = z. Wtedy y=zx więc y' = z + xz'
z + z'x = 1 + 2z
z'x = 1 + z
dz/1+z = dx/x
ln(1+z) = lnx + C
1+z = cx
1 + y/x = cx
x + y = cx2 więc y = cx2 − x
18 sie 20:23
Ziółek: o, super
chyba o to mi chodzilo
18 sie 20:25
Mariusz:
mat
| | y | |
Z punktu widzenia metodyki nauczania lepsze będzie podstawienie z= |
| |
| | x | |
bo niedawno dawał równania o rozdzielonych zmiennych i dobrze jest
zachować pewną kolejność we wprowadzaniu typów równań
Tutaj jest to równanie jednorodne i jest dobrym pomysłem aby wprowadzać je po
równaniach o rozdzielonych zmiennych ponieważ
równanie jednorodne można sprowadzić do równania o rozdzielonych zmiennych
19 sie 08:02