matematykaszkolna.pl
rownanie rozniczkowe Ziółek: czesc wszystkim, mam problem z takim rownaniem rozniczkowym:
 x + 2y 
y' =

x 
prosze o pomoc, poniewaz dochodze do momentu gdzie mam ln po obu stronach i nie bardzo wiem jak dostac sie do podstawionej zmiennej
18 sie 19:48
mat: dy/dx = 1 + 2y/x Najpierw rozwiązuje dy/dx = 2y/x Mam y = c*x2 Wracam do wyjściowego równania, uzmienniajac stałą
18 sie 20:04
Ziółek: hm, nie bardzo rozumiem emotka ja robilem przez podstawienie za y/x
18 sie 20:08
mat: c'x2 + 2cx = 1 + 2cx c'x2 = 1 c' = 1/x2 a stąd c = −1/x i y = −x Ostatecznie y = cx2 − x
18 sie 20:10
mat: Jak nie wiesz co tam się stało tzn ze musisz powtórzyć sobie podstawy rozwiązywania równań różniczkowych
18 sie 20:11
Ziółek: moje rozwiazane:
dz 

* x + z = 1 + 2z
dx 
dz 

*x = 1 + z
dx 
1 1 

* x = 1 +z

dx dz 
1 1 

dx =

dz
x 1+z 
po wyliczeniu calek tutaj mam: ln|x| = ln |x+1| + C znosze ln za pomoca e() i w tym momencie nie wiem co dalej
18 sie 20:23
mat: Może być też z podstawienie y/x = z. Wtedy y=zx więc y' = z + xz' z + z'x = 1 + 2z z'x = 1 + z dz/1+z = dx/x ln(1+z) = lnx + C 1+z = cx 1 + y/x = cx x + y = cx2 więc y = cx2 − x
18 sie 20:23
Ziółek: o, super chyba o to mi chodzilo
18 sie 20:25
Mariusz: mat
 y 
Z punktu widzenia metodyki nauczania lepsze będzie podstawienie z=

x 
bo niedawno dawał równania o rozdzielonych zmiennych i dobrze jest zachować pewną kolejność we wprowadzaniu typów równań Tutaj jest to równanie jednorodne i jest dobrym pomysłem aby wprowadzać je po równaniach o rozdzielonych zmiennych ponieważ równanie jednorodne można sprowadzić do równania o rozdzielonych zmiennych
19 sie 08:02