Uklady
BAI PING TING:

Zadanie nr 3
Wyznacz wszystkie pary liczb calkowitych spelniajacych uklad nierownosci
{y−|x
2−2x|≥0
{y+|x−1|≤2
zadanie rozwiaz dwoma sposobami
y≥|x
2−2x|
y≤2−|x−1|
Zrobilem wykresy tych fucji i zanaczylem obszary tych nierownosci
A jak to rozwiazac algebraicznie ?
10 sie 17:08
Adamm:
naprawdę sądzisz że algebra powie ci coś więcej niż po prostu |x2−2x|≤y≤2−|x−1| ?
10 sie 17:15
Adamm:
aa, całkowitych
10 sie 17:17
BAI PING TING: Linie tych krzywych tez wchodza do rozwiazania
Rozwiazanie to czesc wspolna
10 sie 17:21
Mila:
cd. zapisu Adamma
y≥0 i y≤−|x−1|+2
0≤−|x−1|+2
|x−1|≤2
−2≤x−1≤2 /+1
−1≤x≤3
Sprawdzamy kolejno nierówność:
|x2−2x|≤y≤2−|x−1|
1) x=−1
|1+2|≤y≤2−2 F
2) x=0
0≤y≤1
(0,0), (0,1)
3) x=1
|1−2|≤y≤2−|1−1|
1≤y≤2
(1,1),(1,2)
Dalej sam
10 sie 18:43
BAI PING TING: Witam

Moze najpierw mi wytlumacz dlaczego Adamm zastosowal taki zapis nierownosci i swoj zapis do
Sprawdzamy kolejno nierownoswc
W odpowiedzi mam wypisane 6 takich par i jest wskazowka zeby rozpatrzyc 4 przypadki
x∊(−
∞0)
x∊<0,1)
x∊<1,2)
x∊<2,
∞)
10 sie 19:04
Nowy:
Jeśli y ≥ A i y ≤ B , to znaczy: A ≤ y ≤ B
10 sie 19:08
Mila:
Adamm zapisał układ nierówności w inny sposób.
np. a≥2 i a≤6 możesz zapisać:
2≤a≤6
Różnie można rozwiązywać, moim sposobem też będzie 6 par.
10 sie 19:11
BAI PING TING: To zrozumialem
Teraz wytlumacz mi prosze jaki bylby zapis gdyby obie nierownosci mialy zwrot ≤ lub ≥?
10 sie 19:13
BAI PING TING: takze Mila twoj zapis do tego momentu co napisalem (moze go zalapie
Potem sprobuje rozwiazac
10 sie 19:16
BAI PING TING: No to moze inaczej to zrobmy
x2−2x ≥0 dla x∊(−∞,0> U<2,∞) tutaj |x2−2x|= x2−2x
x2−2x<0 dla x∊(0,2) tutaj |x2−2x|= −x2+2x = 2x−x2
x−1≥0 to x≥1 wiec x∊<1,∞) tutaj |x−1|= x−1
x−1<0 to x<1 wiec x∊(−∞,1) tutaj |x−1|= −x+1= 1−x
Prosze abys pokazala mi jak zaczac to liczyc dla x∊(−∞,0) sposobem z ewskazowki
10 sie 19:38
BAI PING TING: Potem wroce do Twojego zapisu .
Tak nawiasem mowiaz chyba za zbyt ambitne zadania sie wzialem
10 sie 19:40
Jerzy:
Chyba kolego nie rozumiesz,że rozwiązujesz to zadanie w zbiorze liczb całkowitych. Czytaj
uważnie,co napisała Mila 18:43
10 sie 20:02
BAI PING TING: Jerzy
Jasne ze nie rozumiem .Dlatego dopytuje
Chce najpierw zrobic to zadanie zgodnie ze wskazowka w zbiorze zadan Ok?
Jesli bym je zrobil do dostalbym ocene celujaca na maturze .
10 sie 20:06
Mila:
y − I x2 −2x I ≥ 0
y + I x −1 I ≤ 2 /*(−1)
y − I x2 −2x I ≥ 0
−y−|x−1|+2≥0
=========== +
−|x2−2x|−|x−1|+2≥0
|x2−2x|+|x−1|−2≤0
Teraz w przedziałach :
Otrzymasz całkowite : x∊{0,1,2}
i sprawdzasz jak pokazałam.
10 sie 22:27
10 sie 23:17
BAI PING TING: xiexie
Milu −dziekuje Ci
Milu
10 sie 23:28
Mila:
To pięknie

Dobranoc
10 sie 23:30
BAI PING TING: Dobrej nocy
10 sie 23:32