Mnożenie permutacji p(12345)(6) i q(12463)(5)
Kondzio: Witam

Mam pomnożyć permutację p(12345)(6) i q(12463)(5)
gdy liczę p*q to wychodzi mi coś takiego (1325) i dalej nie wiem co zrobić...
Jak obliczam:
zQ 1 > 2 zP 2 > 3
zQ 3 > 1 zP 1 > 2
zQ 2 > 4 zP 4 > 5
I nie wiem czy teraz zamykam ten nawias z liczbami (1325) i otwieram nowy i pisze znowu (1325)?
Bo cykl ciągle się powtarza.
14 sie 12:38
Adamm:
p = (12345)(6), q = (12463)(5) ?
14 sie 12:59
Kondzio: Podpisałem tak permutacje żeby było łatwiej.
To p i q można pominąć.
Czyli: (12345)(6) i (12463)(5)
A treść całego zadania brzmi:
a) Pomnożyć permutacje (12345)(6) oraz (12463)(5).
b) Dla otrzymanego wyniku narysować jego graf.
c) Napisać macierz sąsiedztwa grafu.
16 sie 13:57
Kondzio: I problem u mnie polega na zrozumieniu mnożenia tych permutacji.
16 sie 13:58
ite:
a/ mnożenie (12345)(6)♦(12463)(5)=(1325)(46)
16 sie 18:13
Kondzio: Mógłbyś mi wytłumaczyć jak?
17 sie 10:48
jc: p(12345) oznacza raczej wartość p w punkcie 12345, a nie fakt, że p = (12345).
W zapisie (12345)(6), (6) zwyczajowo się pomija.
Zapis (12345) oznacza, że obrazem 1 jest 2, obrazem 2 jest 3, ..., obrazem 5 jest 1.
Obrazem 6 jest 6.
Zapiszemy złożenie (12345)(12463) w postaci złożenia rozłącznych cykli.
1→2→3
3→1→2
2→4→5
5→5→1
i cykl się zamyka
4→6→6
6→3→4
Złożenie = (1325)(46).
17 sie 12:54
Adamm:
@jc
a raczej powiedziałbym, że to wartość (12345) w punkcie p
17 sie 13:35
jc:
17 sie 15:04
Kondzio: Ok dziękuje.
A jeszcze jeden przykład dla przećwiczenia i pytanie zarazem. Bo kolega tłumaczył mi to w inny
sposób a jak robię sposobem z góry to wychodzi inaczej.
Przykład: (123)(45), (124)(35)
Sposób kolegi:
Ustawiamy sobie
12345
(123)(45) i patrzymy co jest koło 1 → 2 co jest koło 2 → 3 co jest koło 3 → 1 co jest koło 4 →
5 co jest koło 5 → 4
I wychodzi nam: 23154
Ustawiamy sobie
12345
(124)(35)= i patrzymy co jest koło 1 →2 co jest koło 2→4 co jest koło 4→1 co jest koło 3 → 5 co
jest koło 5 →3
I wychodzi: 24153
Mnożenie (23541)*(24153) = (35241)
1→2→2→3
2→4→4→5
3→1→1→2
4→5→5→4
5→3→3→1
A sposób z góry.
(123)(45)*(124)(35)=(134251)
1→2→2→3
3→5→5→4
4→1→1→2
2→4→4→5
5→3→3→1
I nie wiem który jest dobry. Czy jego czy ten podany przez was.
17 sie 15:57
Kondzio: Edit:(134251) bez tej 1 na końcu
17 sie 15:59
Kondzio: A gdyby chciał zrobić graf tego
to 1→3→4→2→5 i 5 wraca do 1?
a macierz sasiedztwa to
00100
00001
00010
01000
10000
17 sie 16:09
jc:
(123)(45)(124)(35)
1→1→2→2→3
3→5→5→4→4
4→4→1→1→2
2→2→4→5→5
5→3→3→3→1
wynik = (13425)
17 sie 17:26
ite:

b/ złożenie = (1325)(46) proponuję taki graf
17 sie 21:11
BAI PING TING: A ja się pytam
A szyja byle czyja ?
18 sie 07:54