Granice
Bai Qian : Prosze o wytlumaczenie takich granic (jak je wyprowadzic)
| | n | | e | |
2) lim n→∞ |
| = |
| |
| | n√(n+1)(n+2).....2n | | 4 | |
dziekuje
15 sie 11:45
proszę: a w podręcznikach i zbiorach zadań źle tłumaczą ?
15 sie 12:35
Adamm:
dla a
n>0
lim
n√an = lim a
n+1/a
n o ile ta druga granica istnieje i jest skończona
1)
| | n | | (n+1)n+1/(n+1)! | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim (1+ |
| )n = e |
| | n√n! | | nn/n! | | n | |
2)
| | (n+1)!(n+1)n+1/(2n+2)! | | 1 | | (n+1)2 | | e | |
lim |
| =lim (1+ |
| )n |
| = |
| |
| | n!nn/(2n)! | | n | | (2n+1)(2n+2) | | 4 | |
15 sie 13:11
Bai Qian : Do
proszę
Nie jestem odporny na wiedze . Jesli byloby wytlumaczone w podreczniku z ktorego korzystam to
nie zawracalbym tutaj gitary.
Ta zlosliwosc nie byla potrzebna .
Adamm dzieki wielkie . Xiexie
15 sie 14:21
Blee:
Bai Qian
szczerze mówiąc, to dziwię się że przyjąłeś wyjaśnienie Adamma (pomimo że w pełni poprawne) bez
najpierwszego problemu.
Bo w końcu −−− skąd wiesz, że
| | an+1 | |
lim n√an = lim |
| dla an>0 (o ile ta druga granica istnieje) |
| | an | |
15 sie 14:30
Bai Qian : Blee
Masz racje .czasmi tez sam sobie sie dziwię .
czy to twierdzenie Stolza?
15 sie 14:33
Adamm:
Nie do końca, ale można je za pomocą twierdzenia Stolza wyprowadzić.
Proponuję to zapamiętać jako ogólną regułę.
15 sie 14:37
Bai Qian : Dobrze .
15 sie 14:39
proszę: nie tylko jesteś odporny co leniwy, jak nie ma w jednym to sie zagląda do drugiego, trzeciego..
15 sie 14:58
Adamm: to nie jest praca doktorska
15 sie 15:07
Bai Qian : Kolego /kolezanko nie znasz mnie to tak delikatnie powiem Ci . odpier......l sie ode mnie .
ja ciebie nie obrazam ,ty mnie tak
15 sie 16:07
Blee:
'proszę' akurat te granice nie są takie oczywiste i korzysta się z twierdzenia, o którym
większość nie miała pojęcia, więc poluzuj gatki
15 sie 17:18
Takie Tam:
Można też skorzystać z przybliżonej wartości silni:
n! = e
ln(n!)
ln(n!) =
ln(1) + ln(2) + ln(3) + ... + ln(n) = ∑
k=2..n ln(k)
Ponieważ funkcja ln(k) jest rosnąca, to:
∫
1..n lnxdx ≤ ∑
k=2..n ln(k) ≤ ∫
2..n+1 lnxdx
A ≤ ∑
k=2..n ln(k) ≤ B
A = ∫
1..n lnxdx = [xlnx − x]
1..n = nln(n) − n − 1
B = ∫
2..n+1 lnxdx = [xlnx − x]
2..n+1 = (n+1)ln(n+1) − (n+1) − ln4 + 2
| | (eln(n))n | | 1 | | n | |
eA = |
| *e−1 = |
| ( |
| )n |
| | en | | e | | e | |
| | (n+1)n+1 | | e2 | | n+1 | |
eB = |
| *e−ln4+2 = |
| ( |
| )n+1 |
| | en+1 | | 4 | | e | |
A zatem:
| | 1 | | n | | e2 | | n+1 | |
|
| ( |
| )n ≤ n! ≤ |
| ( |
| )n+1 |
| | e | | e | | 4 | | e | |
I teraz można już dość łatwo policzyć te granice.
15 sie 18:52
Bai Qian : Blee
Ksiazka ktora teraz czytam to W.L Danilow , A.R. Janpolski i spolka
Funkcje,granice ,szeregi i ulamki lancuchowe Warszawa 1970 .
Myslalem ze bedzie podobna do innej Janpolski i spolka Pochodne i calki gdzie twierdzenia byly
podawane bez dowodow ale bylo duzo przykladow rozwiazanych
Tutaj jednk jest inaczej (chociaz dopiero zaczalem czytac ). Na razie prawie nie ma
rozwiazanych przykladow z granic .
Dlatego dobrze jest zapytac madrzejszych od siebie (w sensie zapytac ludzi ktorzy maja wieksze
w tym dosiadczenie )
15 sie 18:55
Bai Qian : Xiexie(dziekuje
Takie Tam
15 sie 18:57