zapis
BAI PING TING: Funkcja kwadratowa
Mam rownaie kwadratowe
(k−2)2−(k+1)x−k=0
Wyznacz zbior wartosci parametru k dla ktorych rownanie to ma rozwiazania x1,x2 spelniajace
warunek
|x1|+|x2|≤1
Prosze nie rozwiazywac tylko prosze napisac i ewentualnie jakis komentaz dlaczego tak a nie
inaczej jaki bylby rownowazny zapis dla
|x1|+|x2|≤1 abym mogl skorzystac z ewzorow Viete"a
12 sie 22:38
ite: Obie strony nierówności są nieujemne, więc można je stronami podnieść do kwadratu.
|x|2=x2
Czy wiesz jak dalej dojść do wzorów Viete'a?
12 sie 23:25
12 sie 23:35
ite: dobry wieczór!
1) równanie musi być kwadratowe
2) pierwiastki muszą istnieć
x12+2|x1*x2|+x22=(x1+x2)2−2x1*x2+2|x1*x2| tu już wzory Viete'a
12 sie 23:45
12 sie 23:48
13 sie 21:36
ite: Akurat moje zainteresowanie urokliwymi żeńskimi grupami jest na tym forum najmniejsze : )
13 sie 22:01
BAI PING TING: Bardziej chodzilo mi o muzyke

A ze urokliwe to tez prawda
13 sie 22:36
BAI PING TING: Dobrze .
W takim razie juz wiecej nie bede Ci dziekowal w taki sposob . Prosze wybacz jesli Cie urazilem
.
13 sie 22:47