matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potrzebne na juz
michal cynarski:
Lewa strona to suma szeregu geometrycznego − rozwiąż równanie
1
1
+
+ ... = x
2
+ 4x
x + 1
(x + 1)
2
Potrzebuje na teraz
8 sie 10:30
Jerzy:
1
a
1
=
x+1
1
q =
x+1
Założenie: −1 < q < 1 Potem:
1
x+1
=x
2
+ 4x
1
1 −
x+1
8 sie 11:03