Proszę o pomoc, w zadaniu brakuje 1 złotówki.
Renata: Wczoraj na spotkaniu rodzinnym Magda zadała zadanie z poziomu szkoły podstawowej,
którego nie potrafię rozwiązać:
Trzej kolegów złożyło się po 10 zł na wino. Okazało się, że kosztuje 25 zł, więc kasjerka
oddała 5 zł reszty. Każdy z kolegów wziął z tej reszty po 1 złotówce i 2 zł zostało.
Wyszło więc na to, że faktycznie złożyli się oni po 9 zł.
Mamy taki rachunek:
9 x 3 = 27
27 + 2 (które zostało) = 29 zł
W takim razie gdzie jest jeszcze 1 brakująca do 30 zł złotówka?
Proszę o pomoc, bo nie potrafię sobie z tym zadaniem poradzić.
11 sie 11:56
BAI PING TING: Sa niepelnoletni wiec osoba pelnoletnia musiala im kpic to wino
jemu dali brakujaca zlotowke .
11 sie 12:01
Renata: Na temat ich wieku nic nie wiadomo. Wiem, że żartujesz, ale poważnie − męczy mnie to zadanie.
11 sie 12:05
Jerzy:
Wino kosztuje 25 zl + pozostało 2 zl ( treść zadania nie mówi gdzie zostało )
25 + 2 = 27 = 3*9 ( po tyle się złożyli)
11 sie 12:14
Renata: Jerzy − treść zadania nie mówi gdzie się znajduje te 2 zł, to nie jest istotne, niechby było w
dłoni jednego z tych 3 kolegów. Cały czas rozchodzi sie o to, dlaczego w rachunku nie ma
pierwotnych 30 zł.
Więc gdzie tu jest błąd logiczny, matematyczny itp
3 x 9 = 27
27 + 2 zł pozostałe z nierozdania = 29.
A na początku zbiórki było 30 zł, to gdzie ta 1 złotówka?
11 sie 12:21
Jerzy:
W sklepie jest 30 zl. 25 kasjerka włożyła so kasy, 2 zl leży na ladzie, 3 zl jest w kieszeniach
kolegów. 25 + 2 + 3 = 30.
11 sie 12:25
Blee:
błąd jest w liczeniu
3*9 +2 = 29
winno się liczyć:
3*9 −2 = 25 bo tyle każdy z nich zapłacił za winiacza.
11 sie 12:27
Blee:
a nie tyle każdy z nich miał w kieszeni.
Jest to jeden z częściej pojawiających się 'zagadek' pokazujących problem z dojściem do
znalezienia błędu w błędnym rozumowaniu.
11 sie 12:28
Jerzy:
25 + 2 + 3 = 30 i ta wyjściowa kwota rozklada się na trzy składniki:
Cena wina (25) + kieszenie kolegów (3) + obojętnie gdzie się znajdują 2 złote (np leżą na
podłodze,albo kasjerka schowała do kieszeni)
11 sie 12:32
Renata: Do Blee − no tak, jest to szukanie błędu w błędnym myśleniu, które na pozór wydaje się
bezbłędne.
Do Jerzego − oczywiście, tak to powinno wyglądać.
11 sie 12:49
PW: Odpowiedź jst prosta − brakująca złotówka to kaucja za butelkę
11 sie 13:57