Rozważ relację równoważności
wowowo: Napotkałem takie zadanie − żadne z rozwiązań nie jest poprawne, jednak nie potrafię uzasadnić
czemu.
Rozważ relację równoważności r zdefiniowaną w zbiorze Z taką, że (x, y) ∈ r wttw 3|(x−y).
Wówczas
(a) [2] ∪ [−1] = Z,
(b) [3] ∪ [5] = [−3],
(c) [1] = [−1].
Czy nawiasy kwadratowe oznaczają w tym przypadku przedziały czy jednak coś innego (pierwszy raz
spotykam się z jedną cyfrą w nawiasie kwadratowym)? Czy suma uogólniona dwóch takich liczb w
kwadratowych nawiasach oznacza przedział domknięty pomiędzy tymi liczbami?
26 sie 23:54
Pytający:
Chodzi o klasy abstrakcji, wtedy:
[2] = [−1] = [5] = {3k+2 : k∊ℤ}
[3] = [−3] = {3k : k∊ℤ}
[1] = {3k+1 : k∊ℤ}
więc wszystkie podpunkty są nieprawdziwe.
27 sie 00:50
wowowo: Dzięki, jednak wydaje mi się że nie zrozumiałem tego zapisu. Mógłbyś mi objaśnić dokładniej,
albo gdzieś odesłać do zapoznania się z tym? 3k ponieważ dzielimy przez 3, ale czemu w
pierwszym przykładzie dodane jest do tego 2, w drugim nic, a w trzecim 1? Co oznacza w tym
przypadku znak ∪ oraz = w podpunktach?
27 sie 20:01
Pytający:
"Co oznacza w tym przypadku znak ∪ oraz = w podpunktach?" To samo co zwykle, czyli sumę zbiorów
i równość.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Relacja_r%C3%B3wnowa%C5%BCno%C5%9Bci#Klasy_abstrakcji_i_przestrze%C5%84_ilorazowa
Klasy abstrakcji danej relacji równoważności to zbiory tych elementów, które są ze sobą w danej
relacji. W podanej wyżej relacji klasami abstrakcji są zbiory liczb dających te samą resztę z
dzielenia przez 3, bo przecież dla x=3k+r
1, y=3m+r
2 masz x−y=3(k−m)+(r
1−r
2), co jest
podzielne przez 3 gdy r
1−r
2 jest podzielne przez 3, czyli gdy reszty są sobie równe, bo
możliwe reszty z dzielenia przez 3 to oczywiście 0, 1, 2. Stąd są 3 klasy abstrakcji:
[0]=[3]=[−3]=[369]={3k: k∊ℤ} // ={...,−6,−3,0,3,6,...}
[1]=[4]=[−2]=[370]={3k+1: k∊ℤ} // ={...,−5,−2,1,4,7,...}
[2]=[5]=[−1]=[371]={3k+2: k∊ℤ} // ={...,−4,−1,2,5,8,...}
[2]∪[−1]={3k+2: k∊ℤ}∪{3k+2: k∊ℤ}={3k+2: k∊ℤ}
[3]∪[5]={3k: k∊ℤ}∪{3k+2: k∊ℤ}
27 sie 22:17