całka przez częśći
214: całka 3x2exdx
t=ex
dt/ex=dx
3x2tdx
całka z 3x2 to x3
czyli co mam x3*et?
25 sie 14:05
Jerzy:
Taką całkę liczy się przez części.
25 sie 14:12
214:
t=ex
dt/ex=dx
3x2dt/ex
3 przenoszę przed nawias i mam całke x2dt/ex
25 sie 14:13
214: aha okej to jeszcze raz
25 sie 14:13
214: u=3x2 v'=ex
u'=6x v=ex
3x2ex − całka (6xex)
u=x v'=ex
u='1 v=ex
3x2ex−xex− całka ex
czyli 3x2ex−xex−ex?
25 sie 14:15
Jerzy:
Zgubiłeś 6.
25 sie 14:21
214: okej, dzięki
25 sie 14:22
Jerzy:
Dwukrotnie.
25 sie 14:23
Mariusz:
Jeśli koniecznie chce przez podstawienie to musi znać funkcję Γ
∫3x2exdx
t=−x
dt=−dx
−∫3(−t)2e−tdt
−3∫t2e−tdt=3∫t∞u3−1e−udu
=3Γ(3,t)+C
=3Γ(3,−x)+C
25 sie 21:19