Oblicz prawdopodobienstwo, losowanie z urny
nickODEM: Z urny w ktorej sa 2 kule biale i 3 czrne losujemy ze zwracaniem po dwie kule, az do momentu
wylosowania kul o roznych kolorach. Zmienna losowa X oznacza liczbe losowan. Oblicz
prawdopodobienstwo P(X>=3E(X)).
Najlepiej jakby ktos wyjasnil krok po kroku, nie mam pojecia jak policzyc wartosc oczekiwana. Z
gory dzieki.
27 sie 22:54
Bleee:
Ok
Niech p oznacza sukces czyli wylosowanie dwóch kul różnych kolorów.
Jak się nazywa taki tam rozkład który opisuje losowanie 'do pierwszego sukcesu'?
Jest to... rozkład geometeyczny i w tymże rozkladzie E(X) = 1/p = 5/2 = 2.5
27 sie 23:28
Bleee:
P(X > k) = (1−p)
k gdzie k to liczba NATURALNA

Jako że 3E(X) = 7.5 więc k =.... 7
27 sie 23:30
nickODEM: to dużo wyjaśnia. nie rozumiem tylko wzoru na p, ale to pewnie dlatego ze mam duzo do
nadrobienia.
Czyli k wyjdzie 5, a wynik to (2/5)5 ?
28 sie 08:15
Bleee:
Czemu k = 5

Ja oblicza p przyjąłem że wyjmujesz dwie kule (z 5 w urnie) patrzysz na nie i dopiero te dwie
kule wrzucasz do worka jeżeli nie były różnych kolorów
28 sie 09:47
Bleee:
Faktycznie.... Źle policzyłem E(X)

Nie.... k =
4
Zauwaz ze masz obliczyć P(X
≥ 5) a podałem wzór na P(X
> k)
28 sie 09:50
Bleee:
Zauważ że (1−p)k oznacza że k−razy ponieslismy klęskę (wylosowalismy dwie kule takiego samego
koloru)
Tak więc prawdopodobieństwo że losowalismy przynajmniej 5 razy jest równoznaczne z tym że 4razy
ponieslismy porażkę.
28 sie 09:54
nickODEM: okej dzieki, teraz rozumiem
28 sie 17:05