stereometria
stereometria_to_zło: Trójkąt równoboczny o obwodzie 12 cm obraca się dookoła prostej przechodzącej przez jego
wierzchołek i równoległej do przeciwległego boku. Oblicz objętość i pole powierzchni
otrzymanej bryły.
16 sie 09:32
Blee:

w efekcie otrzymujesz bryłę którą można opisać jako:
walec o promieniu podstawy r i wysokości h = 4
| | 4 | |
wyciętymi dwoma stożkami o promieniu podstawy r i wysokości h1 = |
| = 2 |
| | 2 | |
16 sie 09:42
Blee:
związku z tym V będziesz liczyć ze wzoru:
| | 1 | | h | |
V = πr2h − |
| πr2* |
| (wyznacz r i gotowe) |
| | 3 | | 2 | |
Pole powierzchni całkowitej to już trochę więcej zabawy. Można np. w taki sposób:
A −−− pole powierzchni całkowitej walca
B −−− pole powierzchni całkowitej JEDNEGO stożka
P
c = P
A + 2*P
B − 4*πr
2
Można też po prostu liczyć powierzchnie boczne walca i stożków
16 sie 09:45
stereometria_to_zło: | | 1 | | h | |
Czy we wzorze na objętość nie powinno być V=πr2h− 2* |
| πr2* |
| ? |
| | 3 | | 2 | |
16 sie 09:53
stereometria_to_zło: Obliczyłam P jako pole boczne walca odjąć 2x pole boczne stożka. Wyszło mi 8 √3 π.
16 sie 09:57
stereometria_to_zło: Jednak coś pomieszałam. Pole mi wyszło 32 √3π.
16 sie 10:00
Blee:
winno być
16 sie 10:00
Blee:
a czemu ODJĄŁEŚ pole boczne stożka
16 sie 10:00
stereometria_to_zło: No właśnie nie wiem, haha, ale już naprawione. Wyszło mi 32
√3π
16 sie 10:02
stereometria_to_zło: Nie mam odpowiedzi, ale myślę, że już dobrze. Bardzo dziękuję za pomoc!
16 sie 10:03
Blee:
A jaki
r czy wyszedł

Bo patrząc na Twoje liczby to:
| | 5 | |
Pboczne walca = 20√3π −> Obpodstawy = 5√3π −> r = |
| √3 |
| | 2 | |
Tak Ci wyszło

(Mam nadzieję, że nie)
16 sie 10:28
Blee:
no dobra ... dobrze policzyłeś −−− po prostu to 8
√3π to nie było odjęcie P
b dwóch stożków
tylko jednego
16 sie 10:33
stereo:
Pc= Pb (walca)+2Pb(stożka)
16 sie 11:06