możliwe relacje 📊
ite:
Dane są dwa zbiory skończone: |A|=n, |B|=m.
Ile jest wszystkich możliwych relacji w zbiorze A✖B?
✖ oznacza iloczyn kartezjański.
|A✖B|=n*m więc ilość możliwych relacji to 2n*m, czy to jest poprawna odpowiedź ?
11 sie 19:01
Adamm:
uzasadnienie?
11 sie 19:43
Adamm: jest poprawna
11 sie 19:44
ite:
Kazdy z n*m elementów iloczynu kartezjańskiego może należeć lub nie do relacji (dwie możliwości
dla każdego), tak to wymyśliłam.
11 sie 19:52
Adamm:

o to chodziło
11 sie 19:54
ite:
Dziękuję
11 sie 19:56