jeśli sie da to proszę na dziś
michal cynarski: Może mi ktoś pomóc
| | |1−√2−√3| | |
Oblicz wartość wyrażenia: |
| + |
| | |√2−√3+1| | |
8 sie 12:07
Bleee:
1) opuszczasz wartości bezwzględne zmieniają znaki (tam gdzie to konieczne)
Np. 1+√2 − √3 > 1 + 1 − √4 = 0 nie trzeba zmieniać znaku
8 sie 12:11
Bleee:
Na pewno tam jest suma a nie iloczyn ulamkow?
8 sie 12:12
michal cynarski: na pewno
to zadanie z konkursu im Jana Marszała etap powiatowy zadanie 3
8 sie 12:26
Adamm:
przyda się (a−b)(a+b) = a2−b2
8 sie 14:23
Mila:
Po opuszczeniu |..| jak podaje Blee
1) Środkowy ułamek ma wartość 1.
2) I +III
=2√3
Zauważ, że wspólny mianownik to (1+√2−√3)*(1+√2+√3)
Licznik (√3+√2−1)*(√3+√2+1)+(1−√2+√3)*(1+√2−√3)
Możesz zwyczajnie wymnożyć to co w liczniku i mianowniku albo skorzystać z wzoru
jak radzi Adamm.
8 sie 18:18
Mila:
I zacznij tu sam coś pisać, poprawimy błędy.
8 sie 18:18