całki nieoznaczone
ss: Co mam podstawić za t?
1/ctgxsin2x*dx
10/pierwiastektgx*cos2x*Dx
24 sie 14:40
Saizou :
zapisz to porządnie, bo trudno stwierdzić co jest czym
24 sie 14:51
ss: pierwsze to 1 w mianowniku a w liczniku tak jak wyżej
a w drugiej całce mamy
10/√tgx*cos2x dx
24 sie 14:59
Jerzy:
Chcesz całkować, a nie rozróżniasz licznika od mianownika.
| | 1 | | sinx | | 1 | | 1 | |
1) ∫ |
| dx = ∫ |
| dx =∫ |
| dx = 2∫ |
| dx |
| | ctgxsin2x | | cosxsin2x | | sinxcosx | | sin2x | |
2)
√tgx = t
24 sie 15:26
ss: roztargnienie, dzięki bardzo
24 sie 15:34
Mariusz:
Ostatnie przekształcenie Jerzego nie jest zbyt przydatne
Znacznie lepiej byłoby licznik zapisać w postaci jedynki trygonometrycznej
Wtedy można by skorzystać z liniowości i w obu całkach można by skrócić licznik z mianownikiem
24 sie 16:11
Mariusz:
Przekształcenia Jerzego w ogóle nie są potrzebne bo można podstawić
t = ctg(x)
24 sie 16:14
Jerzy:
Masz rację.Prościej podstawić: ctgx = t
24 sie 16:22