Zadanie
WhiskeyTaster: Zadanie: Sprawdź, że jeśli v jest wektorem własnym A dla wartości własnej λ, a P jest macierzą
odwracalną, to Pv jest wektorem własnym PAP−1 dla wartości własnej λ. Wywnioskuj stąd, że
wymiary przestrzeni własnych macierzy A i PAP−1 są jednakowe.
No więc skoro P jest odwracalne, to detP ≠ 0 i PP−1 = I. PAP−1Pv = λv, ale wiemy, że Av =
λv, więc PAv = λv, czyli Pλv = λv. Z czego otrzymujemy λ(P − I)v = 0. Więc albo P = I, albo λ
= 0, przy czym v na pewno nie jest zerowy, bo inaczej nie byłby wektorem własnym dla λ. Tylko
jak na tej podstawie wnioskować, że wymiary przestrzeni własnych macierzy są takie same?
Jeśli P = I, to A = PAP−1. Wówczas skoro macierze są równe, to mają te same wartości własne,
a ich przestrzenie są sobie równe.
Jeśli λ = 0, to Av = 0. Wiemy więc, że kerF jest nietrywialne, czyli dimkerF ≥ 1. I to tyle, co
mogę wywnioskować.
11 sie 16:49
Adamm:
Pv ≠ 0 bo P jest odwracalna
PAP−1Pv = PAv = λPv ⇒ Pv jest wektorem własnym PAP−1 z wartością własną λ
Skoro P jest odwracalna to zachowuje niezależność.
Jeśli λ − wartość własna A o niezależnych wektorach własnych v1, ..., vk, to
też wartość własna PAP−1 o niezależnych wektorach własnych Pv1, ..., Pvk
i na odwrót.
Wniosek, przestrzeń własna odpowiadająca wartości własnej λ ma taki sam wymiar
w przypadku obu macierzy
11 sie 17:01
WhiskeyTaster: Okej, teraz rozumiem o co chodziło i co przeoczyłem. Dziękuję, Adamm.
11 sie 17:23