trójkąt
michał:
W trójkącie ostrokątnym ABC dane są długości:
bok |AB|=10 , środkowa |AS|=9 , wysokość |BD|=8
Oblicz pole tego trójkąta
15 sie 21:19
Bai Qian Qian:

Oblicz bok AC i wzor
P=0,5*AC*BD
15 sie 21:40
Bai Qian Qian: Jeszcze sie takk zastanawiam czy nie mozna byloby wykorzystac twierdzenia ze srodkowa dzieli
trojkat na dwa trojkaty o rownych polach
15 sie 21:43
michał:
Tyle to ja też wiem
15 sie 21:44
Bai Qian Qian: Ciesze sie .
15 sie 21:47
Bai Qian Qian: Na chwile obecna to przychodzi mi do glowy tylko to
|BD|= |AB|*sinA albo |BD|= |BC|*sinC
Ale jak wykorzystac srodkowa do policzenia boku AC?
Moze
Mila , albo
Eta podpowiedza
15 sie 22:22
Eta:

......
..........
P(ABC)=24+8b ⇒ P=8(3+b)
6+b=
√81−16=
√65 to 3+b=
√65−3
P=8(
√65−3)
==========
i po ptokach
15 sie 22:36
Bai Qian Qian: A da rade moim sposobem zeby oblicz AC i potem P=0,5*AB*AC*sinA ?
15 sie 22:59
Mila:

1) W ΔADB:
10
2=8
2+|AD|
2
|AD|=6
2)
| | 1 | |
ES||DB⇔ΔCES∼ΔCDB w skali k= |
| |
| | 2 | |
|ES|=4
3) W ΔAES:
|AE|
2+4
2=9
2
||AE|=
√65
4)
|DE|=
√65−6
|AC|=6+2*(
√65−6)=2
√65−6=2(
√65−3)
5)
P
ΔABC=8(
√65−3)
================
15 sie 23:10
Bai Qian Qian: Dobry wieczor
Milu 
Jutro zobacze to rozwiazanie . Teraz slucham pieknych piosenek (czasami po chinsku sa)
15 sie 23:24
Mila:
Dobry wieczór.

Ja słucham piosenek i rozwiązuję zadania
15 sie 23:26
15 sie 23:31
Eta:
15 sie 23:59
Bai Qian Qian: Dobry wieczor
gong dong dong
16 sie 00:01
Bai Qian Qian: Eta
Jutro mam do odbioru ksiazke Chinski nie gryzie (ma byc z plyta CD) wiec postaram sie zaczac
juz .
16 sie 00:03