Uzasadnij
WhiskeyTaster: Nie wiem, jak to porządnie uzasadnić: Uzasadnij, że jeśli wielomian charakterystyczny macierzy
A ma postać σ(λ) = λ4, to A4 = 0.
Skoro wielomian charakterystyczny jest postaci σ(λ) = λ4, to zero jest czterokrotną wartością
własną macierzy A. Dodatkowo pozwala to nam ustalić, że A ∊ M4x4. I teraz nie przychodzi mi
do głowy nic innego, jak rozpisanie macierzy A przy użyciu Jordana, mianowicie: A = PJP−1,
gdzie J jest postaci
0 a d f
0 0 b e
0 0 0 c
0 0 0 0
Równoważnie podnoszę obie równości do 4 potęgi, wymnażam i otrzymuję A4 = 0. Tylko moim
zdaniem jest to dosyć słaby sposób, bo mając macierz np. 10x10 takie rozpisanie nie ma
większego sensu. Rozpatrywanie wymiaru przestrzeni własnej też wydaje mi się średnio
przyjemne, bo dla A ∊ M4x4, gdy dimV0 = 2 mamy dwie klatki 2x2, lub jedną 1x1 oraz 3x3.
Jakieś lepsze sugestie?
15 sie 15:31
15 sie 15:38
WhiskeyTaster: A z tego powodu, że takie mam zadanie. Samego twierdzenia nie miałem wprowadzonego.
15 sie 15:54
WhiskeyTaster: I również dziękuję za link, na pewno się zapoznam z treścią.
15 sie 15:55
WhiskeyTaster: Podbijam.
16 sie 13:17
Adamm:
@Słoniątko
Z tego że w(A)x = 0 gdzie x to dowolny wektor własny macierzy A
nie wynika wcale, że w(A) = 0 w żaden oczywisty sposób
faktycznie, A może mieć wszystkie wartości własne = 0, ale nie być zerowa
16 sie 14:30
Adamm:
Wymnażanie jest chyba ok. W końcu to zadanie i tak nie ma jakiś
wielkich konsekwencji, to wynika w końcu z twierdzenia Cayleya−Hamiltona
16 sie 15:17
WhiskeyTaster: Okej, dziękuję.
16 sie 15:44