trudne
michał:
Na boku CD równoległoboku ABCD obrano punkt M tak, że odcinek AM
jest prostopadły do przekątnej BD.
Kąt ostry równoległoboku ma miarę 600 oraz pole trójkąta BCM jest równe 3√3
Oblicz pole tego równoległoboku
23 sie 21:15
Eta:
Myślę,że jeszcze brakuje informacji,że |BM|=|AD| ?
23 sie 22:52
Eta:

Z treści zadania taki rysunek
23 sie 22:59
Eta:

Z trapezu równoramiennego o prostopadłych przekątnych
h
2=(b+
√3)*(b+
√3) ⇒ b+
√3=3 ⇒ b=3−
√3
| | 1 | |
pole trapezu =P(ΔANM)= |
| *(2b+2√3)*h =..... = 9 |
| | 2 | |
P(równoległoboku)=9+3
√3
======================
lub tak:
to |AB|=3−
√3+2
√3= 3+
√3
P(równolegoboku)= (3+
√3)*3 = 9+3
√3
=============================
23 sie 23:14
Eta:
ładne zadanko
23 sie 23:15
BAI PING TING: Zgadza sie
23 sie 23:22
Mila:
Michał to Bai ping ting ?
23 sie 23:45
BAI PING TING: Dobry wieczor
Milu Pozdrawiam
23 sie 23:59
Mila:
Witam zespół
24 sie 00:07