zaraz
michal cynarski: Wykaż, że jeżeli wielomian ax3+bx2+cx+d ma dwa pierwiastki będące liczbami przeciwnymi to
ad=bc
7 sie 20:16
Adamm:
To nie musi być prawda
np. x3+x2+x ma 0 jako pierwiastek
7 sie 20:18
Adamm: chyba chodzi tu o dwa różne pierwiastki
7 sie 20:21
Adamm:
x≠0
ax3+bx2+cx+d = 0
−ax3+bx2−cx+d = 0
bx2+d = 0
ax2+c = 0
skąd
adx2 = cbx2
ad = cb
7 sie 20:22
wredulus_pospolitus:
Adamm 'liczbami przeciwnymi'

Skoro mają być 'liczbami przeciwnymi' to znaczy że istnieje taki k∊R
+, że:
W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d = (x−k)(x+k)(ex + f)
wymnażamy tą postać i otrzymujemy:
(x−k)(x+k)(ex + f) = ex
3 + (−ek + ek + f)x
2 + (−ek
2 − fk + fk)x − fk
2 =
= ex
3 + fx
2 − ek
2x − fk
2 ... i stąd mamy: a = e ; f = b
= ax
3 + bx
2 − ak
2x − bk
2 ... czyli c = −ak
2 ; d = −bk
2
więc:
a*d = a*(−bk
2) = −abk
2 = b*(−ak
2) = b*c
c.n.w.
7 sie 20:23
Saizou :
Adamm u ciebie wielomian x3+x2+x=x(x2+x+1)=x((x+1/2)2+3/4) ma tylko jeden pierwiastek
rzeczywisty więc nie spełnia on założeń.
7 sie 20:23
Adamm: stare podręczniki...tak bywa
7 sie 20:25
Saizou :
można też zastosować wzory Viete'a
niech x
1, x
2, x
3 będą pierwiastkami tego wielomiany oraz x
2=−x
1 wówczas:
| | b | |
x1+x2+x3=x1+(−x1)+x3=x3=− |
| |
| | a | |
| | c | |
x1x2+x1x3+x2x3=x1*(−x1)+x1x3+(−x1)*x3=−x12= |
| |
| | a | |
| | d | |
x1*x2*x3=x1*(−x1)*x3=−x12x3=− |
| |
| | a | |
stąd mamy:
| | −b | | −d | | d | |
−x12* |
| = |
| ⇒−x12= |
| |
| | a | | a | | b | |
ad=bc
7 sie 20:37
michal cynarski: dzięki
8 sie 08:42