Nierówność wymierna z wartością bezwzględną w liczniku.
Bart: Wiem, że to zadanie już się tutaj pojawiło ale podpowiedzi forumowiczów nie naprowadziły mnie
do poprawnego rozwiązania

Link do wcześniejszego posta: matematyka.pisz.pl/forum/312637.html
| x − 2 |/x < x
Podejrzewam, że ciągle przyjmuję złe założenia, mimo że mnożę przez x
2.
Czy mógłby ktoś to zrobić krok po kroku? Byłbym ogromnie wdzięczny
28 sie 20:48
kerajs: 1)
Dla x<0 masz
−x+2>x
2
(x+2)(x−1)<0
−2<x<0
2)
Dla 0< x<2 masz
−x+2<x
2
(x+2)(x−1)>0
1<x<2
3)
Dla x≥2 masz
x−2<x
2
x≥2
ostatecznie:
−2<x<0 v x>1
28 sie 21:06
Mila:
312637
x≠0
1) |x−2|=x−2 dla x≥2 wtedy mianownik dodatni
x−2<x
2
x
2−x+2>0 i x≥2
Δ=1−8<0 ⇔trójmian przyjmuje wartości dodatnie dla każdego
x∊<2,∞)
lub
2) |x−2|=−x+2 dla x<2
wtedy mamy nierówność:
dla x∊(0,2) mnożymy obustronnie przez x bez zmiany kierunku nierówności
−x+2<x
2
x
2+x−2>0
Δ=9
x=−2 lub x=1
x<−2 lub x>1 i x∊(0,2)⇔
x∊(1,2)
lub
dla x<0
U{−x+2}{x|<x /*x teraz zmienimy kierunek nierówności
−x+2>x
2
x
2+x−2<0
x∊(−2,1) i x<0⇔
x∊(−2,0)
Z (1) i (2)
x∊(−2,0)∪(1,
∞)
==================
Jeżeli obie strony tej nierówności pomnożysz przez x
2 to masz równanie 3 stopnia
z wartością bezwzględną.
28 sie 21:26
Bart: Dziękuje za poświęcenie mi czasu, już rozumiem
28 sie 21:46
Mila:
28 sie 21:59