nierówność
jurek: Rozwiąż nierówność
| x−2 |/x<x
x≠0
| x−2 |/x − x<0
| x−2 | − x2<0
| x−2 | < x2
x−2<x2 ⋀ x−2>−x2
Δ<0 Δ=9
x∊∅ x1=−2 x2= 1
i tutaj szkic i wychodzi, że x∊(−nieskończoość, −2) ∪(1, + nieskończoność)
i tutaj jest gdzieś błąd, bo w odp jest x∊(−2,0) ∪(1, + nieskończoność)
Mógłby mi ktoś sprawdzići powiedzieć gdzie jest i jak i to błąd i skorygować moje rozwiązanie?
14 sty 21:20
Ajtek:
Przy nierównościach nie możesz pomnożyć przez x (mianownik), tylko przez x
2(kwadrat
mianownika)

, zatem
|x−2|−x
3<0
14 sty 21:23
PW: jurek, Twoje rozumowanie byłoby dobre, gdybyś założył, że x > 0. Oczywiście
rozwiązanie dla takich x musi się składać tylko z liczb dodatnich, a więc ta część odpowiedzi
byłaby inna niż u Ciebie.
Druga część rozwiązania polegałaby na założeniu, że x < 0 i w konsekwencji rozwiązywałbyś
nierówność
− x + 2 > x2, x < 0.
14 sty 21:37
jurek: czyli w innych przykłądach z nierównościami także mogę pomnożyć przez mianownik, jeśli podniosę
go do kwadratu?
14 sty 22:02
PW: Można mnożyć przez kwadrat mianownika, bo jest dodatni. Jest to sposób tyleż niezawodny, co
mechaniczny. Czasem warto pomyśleć nad innymi możliwościami.
14 sty 22:17