Z góry dzięki za pomoc
michal cynarski: Wykaż, że jeżeli liczby całkowite a i b spełniają warunki: 17 jest dzielnikiem a−7 i 17 jest
dzielnikiem b−6 to 17 jest również dzielnikiem liczby 2a+3b+2
12 sie 09:02
Blee:
skoro 17 jest dzielnikiem a−7 to także jest dzielnikiem 2*(a−7) = 2a − 14
skoro 2a − 14 jest podzielne przez 17, to także jest 2a − 14 + 17 = 2a + 3
skoro 17 jest dzielnikiem b−6 to także jest dzielnikiem 3*(b−6) = 3b − 18
skoro 3b−18 jest podzielnie przez 17, to także jest 3b−18 + 17 = 3b−1
skoro 2a + 3 jest podzielne przez 17, a także 3b−1 jest podzielnie przez 17 to także
(2a+3) + (3b−1) = 2a + 3b + 2 jest podzielnie przez 17
Rozumiemy tok rozumowania
12 sie 09:10
Eta:
17t=a−7 ⇒ 2a−14=2*17t
17u=b−6 ⇒3b−18=3*17u
+ −−−−−−−−−−−−−−−−
2a+3b−32= 17(2t+3u)⇒ 2a+3b+2= 34+17(2t+3u)
2a+3b+2=
17(2t+3u+2) , t,u∊C
i mamy tezę
12 sie 14:52