Mnożenie pierwiastków różnego stopnia.
Ewwa: Mam małą lukę w pamięci (matematyka to nie jest moja mocna strona

Jak mam
przemnożyć ze sobą pierwiastki różnego stopnia

? Szukałam długo na necie czegoś co mogłoby
mi pomóc, ale niestety nie udało się..

Treść zadania jest następująca.. :
3√9 *
6√81 = .....

Dodam jeszcze, że zadanie jest ze zbioru zadań wydawnictwa AKSJOMAT. testy− zestaw II.
16 wrz 18:12
kaz: zamień liczby pod pierwiastkami na potęgi liczby 3
16 wrz 18:36
AS:
3√9*6√81 = 91/3*811/6 = (32)1/3*(34)1/6 =
32/3*34/6 = 32/3 + 2/3 = 34/3 = 3*31/3 = 3*3√3
16 wrz 19:28
vvv: 3*4√4=
7 sty 18:48
Hello :): AS dobrze obliczył.
7 sty 18:51
pigor: ... lub po prostu :
3√9*
6√81=
6√92*
6√81=
6√92*81=
6√34*32*32=
6√36*
6√32=
33√3.
7 sty 19:41
Artur: 8√9*5√27 Jak to obliczyć?
16 kwi 21:15
dero2005:
8√9*5√27 = 918*2715 = (32)18*(33)15 =
314*335 =
= 3520+1220 = 31720
16 kwi 21:29
Kajtek: √16 : 3 sopień √2 = ?
3 do potęgi 3 x 3 do potęgi − 1 =
7 cze 09:36
5-latek : | | √16 | | 4 | | 22 | |
a) |
| = |
| = |
| = co robimy z wykadnikami poteg przy |
| | 3√2 | | 21/3 | | 21/3 | |
jednakowych podstawach przy dzieleniu?
b) 3
3*3
−1= jesli mamy mnozenie poteg i jednakowe podstawy to co robimy z wykladnikami
poteg ?
poczytaj tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
7 cze 12:15
słaaaaaaaaba: √6 + √6 = ?
15 cze 15:49
5-latek: =2√6 i tyle
15 cze 16:32
myślicielkaaaa: 2*2
√2*3
√6 =

nie jestem pewna, ale czy to nie bedzie 12
√12= 12
√4*3= 12*2
√3=24
√3 

POMOCY
9 wrz 16:38
asdf:
9 wrz 16:42
myślicielkaaaa: dzięki

a jak mam 12
√5 − 12
√3 to tego sie nie odejmuje? po piewiastki są inne ?
9 wrz 16:47
asdf: tak, mozesz zapisac:
12(
√5 −
√3) i tyle
9 wrz 16:48
myślicielkaaaa: Dzięki wielkie
9 wrz 16:51
myślicielkaaaa: to teraz prosze mnie poprawić jak będzie źle :
[(√2)−1 + √2] * [√2 − (√2)−1] = [√2 + (√2)−1] * [√2 − (√2)−1] =
√22 − 1√22 = 2 − 12 = 112
nie wiem czy dobrze myśle
9 wrz 17:01
AS: jak dla mnie jest ok.

Nie wiem po co pytasz, każde zadanie zrobiłaś dobrze

nic tylko pogratulować
9 wrz 17:10
myślicielkaaaa: 
wole się zawsze upewnić
9 wrz 17:11
akaka: −1+4*√33*12
10 wrz 16:51
dziewczyna19: √2*3√3 podzielić przez √5
6 paź 13:27
dziewczyna19: jak to obliczyć?
6 paź 13:29
dero2005:
| √2*3√3 | | √2*3√3*√5 | | √10*3√3 | |
| = |
| = |
| |
| √5 | | √5*√5 | | 5 | |
6 paź 14:22
dziewczyna19: (a+b−1) do 3=

?
8 paź 12:29
pigor: ..., nie dopisuj się do zamkniętego − w zasadzie − postu, tylko zakładaj nowy
dobrze

, a co do przykładu to np. tak :
(a+b−1)
3= (a+b−1)
2*(a+b−1)= [(a+b)
2−2(a+b)+1]* (a+b−1)=
= (a
2+2ab+b
2−2a−2b+1)* (a+b−1)= i teraz dalej sobie mnóż z odpowiednimi
znakami każdy wyraz przez każdy i zapisuj je kolejno − masz mieć 6*3= 18 tych
mnożeń, czyli wyrazów (składników sumy algebraicznej), a które się dadzą
jeszcze spróbuj zredukować i całość na koniec uporządkuj jakoś z głową co

....
8 paź 12:49
dziewczyna19: nie, nie dobrze. masz błąd w działaniach −1 do 2 to nie jest 2. chciałam prostrzy sposób, bo w
taki sposób sama umiem obliczyć, po co nowy post do 2 przykladow? przecież temat podobny, inne
przykłady...ale dzięki za 'rady' i chęci..
8 paź 13:09
pigor: ..., no to widzę , że piszesz bzdety, a więc dziękuję i pozdrawiam
8 paź 13:28
dyw: 2√2*3√2=
3 lis 11:01
dero2005:
= 12
3 lis 11:10
żelek:

usuńcie z tego niewymierność
5 lis 20:34
mika: √3*√6*√2= ile, jak to rozwiązać?
√3(√48−√27)= tu też bardzo proszę o rozwiązanie.
10 lis 18:38
sushi_ gg6397228:
zadanie 1,, wrzuc pod jeden pierwiastek
zadanie 2, wyciagnij czynnik przed znak pierwiastka
10 lis 18:41
ziomek: co do niewymierności musisz skorzystać ze wzoru a3 + b3=(a+b)(a2 − ab + b2), czyli pomnożyć
licznik i mianownik przez 3√9 − 23√3 + 4
10 lis 18:57
Fabio: √2.5
14 lis 15:08
gggggggggg: 522
23 wrz 17:47
ula: √45 : √5
Ile to wyjdzie ?
16 sie 20:26
Jerzy: 3
16 sie 20:42
BAI PING TING: | | √9*√5 | |
√45 : √5= |
| = √9= ? |
| | √5 | |
16 sie 20:52
Adamm:
albo
√45:√5 = √45:5 = √9
16 sie 21:39
EWA A: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Oblicz ile wynosi liczba a.
√6*√8*3√8=a*√3
12 sty 22:36
ABC:
| | √6 | |
ponieważ |
| =√2 to a=√2√83√8=√163√8=4*2=8 |
| | √3 | |
12 sty 22:40
EWA A: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Uzupełnij luki tak aby podane równości były prawdziwe.
| 3√⬡+3√125 | | 9 | |
| = |
| =⬡ |
| √25+144 | | √⬡ | |
12 sty 22:57
ABC:
a gdzie thank you za poprzednie?
| | 9 | |
3√64 potem √169 a na końcu |
| |
| | 13 | |
12 sty 23:03
EWA A: Bardzo dziękuję za wszystkie rozwiązania. Jestem załamana poziomem nauki w 7 klasie szkoły
podstawowej.
Ja w liceum nie miałam takich trudnych zadań jakie ma teraz moja córka w podstawówce.
Pozdrawiam
12 sty 23:09
EWA A: A mogę poprosić o szczegółowe rozwiązanie? tok rozumowania. Musze to jeszcze wytłumaczyć córce.
12 sty 23:11
EWA A: Chodzi mi o to drugie zadanie
12 sty 23:13
ABC:
rozwiązujemy równanie 3√x+3√125=9 , czyli 3√x+5=9, 3√x=4, x=43=64
potem korzystamy z tego że √25+144=√169=13
12 sty 23:17
EWA A: Bardzo dziękuję
Będę tu często zaglądać.
Bardzo fachowe wsparcie.
Pozdrawiam
12 sty 23:23
Lills: √3 *3√4
5 maj 14:21
6latek: 6√33*6√42
6 maj 21:10