stereometria
stereometria_to_zło: Krawędź boczna ostrosłupa trójkątnego prawidłowego długości 12 jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60o. Oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa.
16 sie 10:19
Blee:

x =

h =

jaki jest związek 'x' do wysokości trójkąta równobocznego? a raczej ... jaki jest związek 'x'
do boku trójkąta równobocznego

więc masz 'a'
liczysz V i P
p
16 sie 10:24
Blee:
a raczej Pc
16 sie 10:24
stereometria_to_zło: Wyznaczyłam wysokość ostrosłupa H=6
√3, wysokość podstawy h=9, bok podstawy a=6
√3.
Obliczyłam objętość V=162.
Nie wiem, czy to jest dobrze, w każdym razie przeszłam do obliczania pola − i tu mam pewien
problem.
O ile obliczenie pola podstawy jest proste, o tyle pole powierzchni bocznej... hm, nie wiem.
Trójkąty mają tam boki 12x12xa czyli 12x12x6
√3.
Skorzystałam ze wzoru na pole: P=
√p(p−a)(p−b)(p−c) i mi wyszło coś bardzo dziwnego.
Pierwiastek pod pierwiastkiem. Ogólnie liczby dość dziwne, więc chyba coś sknociłam. Jakieś
pomysły?
16 sie 10:32
Blee:

po co z tego wzoru? Ten wzór to ostateczna ostateczność
h = znane
y = znane (1/3 wysokości podstawy)
H =

H −−− wysokość ściany bocznej
16 sie 10:38
Blee:
można też zbudować inny trójkąt prostokątny (połowa podstawy, krawędź boczna, wysokość ściany
bocznej)
Policz i z tego trójkąta −−− jeżeli wyjdzie to samo to przynajmniej nie ma po drodze błędów
obliczeniowych
16 sie 10:40
Blee:
PS. Taka rada na przyszłość −−− trójkąty prostokątne to 'nasi zbawcy' −−− więc szukajmy ich i
wykorzystujmy do granic możliwości
16 sie 10:41
stereometria_to_zło: O kurczaki, ale to też wychodzi coś brzydkiego bardzo.
Wysokość ściany bocznej wyszła mi √117. Tak jest czy coś zepsułam znowu?
16 sie 10:50
Blee:
czemu ... cóż −−− może tak wyjść ... nie zawsze się dostaje 'piękne' wartości
16 sie 10:52
stereometria_to_zło: W zadaniu z podstawy raczej z takimi wartościami się nie spotykam, ale może ma Pan/Pani rację

Ostateczna odpowiedź mi wyszła P=9
√351+27
√3. Nie podoba mi się ten wynik. Bardzo.
16 sie 10:55
Blee:
no to analizujemy etapy:
1) trójkąt ADO dobrze wyznaczony
2) H
ostrosłupa = 6
√3 ok
3) x = 6 ok
4) h
podstawy = 9 ok
| | 2*9 | |
5) apodstawy = |
| = 6√3 ok |
| | √3 | |
| | hpodstawy | |
6) y = |
| = 3 ok |
| | 3 | |
7) h
sciany bocznej =
√ 144 − 9 =
√117 ok
8) P
p = 27
√3 ok
| | √117*6√3 | |
9) Pb = 3* |
| = 9√351 ok |
| | 2 | |
| | 1 | |
10) V = |
| *27√3*6√3 = 162 ok |
| | 3 | |
Tak więc −−− wszystko zostało dobrze policzone
16 sie 11:00
Blee: pan
16 sie 11:01
Blee:
tfu tfu ....
7) h
sciany bocznej =
√144 − 27 =
√117 miało być
16 sie 11:02
Blee:
bądź inaczej: √9 + 108 = √117
16 sie 11:03
stereometria_to_zło: Uf, dziękuję ślicznie!
16 sie 11:15