Równanie
WhiskeyTaster: Proszę o sprawdzenie zadania. Mam znaleźć wszystkie rozwiązania równania macierzowego: A
2 =
Na początku przy pomocy tw. Jordana "diagonalizuję" macierz. Jedyną dwukrotną wartością własną
| | | | | | | | | |
jest 4. | = | −1, co daje wynik | . |
| | | | |
| | | |
Dodatkowo, czy widząc, że macierz | jest pewną klatką Jordana, można od razu − z |
| | |
małym uzasadnieniem − podać odpowiedź?
15 sie 14:19
Adamm:
musi być c = 0 skąd
a
2 = 4
b = 1/(a+d)
d
2 = 4
skąd
(a, b, c, d) ∊{ (2, 1/4, 0, 2), (−2, −1/4, 0, −2) }
15 sie 14:42
WhiskeyTaster: Czyli rozumiem, że na macierz można śmiało nakładać wartość bezwzględną? Tego nie wiedziałem.
Dziękuję, Adamm.
| | 1 | | 1 | |
PS − racja, tam powinna być |
| zamiast |
| , źle przepisałem. |
| | 4 | | 2 | |
15 sie 14:45
Adamm:
aha, bo ty chciałeś spierwiastkować operator
no tak też można
15 sie 14:48