Kwadratowa
Bai Qian Qian: Zadanie nr 8
Dla jakich wartosci parametru a zbior rozwiazan nierownosci
x2−3x+2<0 jest zawarty w zbiorze rozwiazan nierownosci
ax2−(3a+1)x+3>0
x2−3x+2=0
Δ= 1
x1= 1
x2= 2
x∊(−∞ 1)U(2,∞)
Teraz jest wskazowka . Rozpatrz 5 przypadkow drugiej nierownosci w zaleznosci od polozenia i
ksztaltu
Tego nie wiem dlaczego np 5 i jak dalej robic
15 sie 23:41
Bai Qian Qian: Zle popatrzylem na zwrot drugiej nierownosci

x∊(1,2)
15 sie 23:44
ite:
Może te przypadki łatwiej będzie najpierw zobaczyć a potem policzyć.
https://www.geogebra.org/geometry/apruaqve
Czerwony obszar wyznacza na
osi OX przedział (1,2) czyli zbiór rozwiązań nierówności
x
2−3x+2<0.
Obszar niebieski wyznacza na osi OX zbiór rozwiązań nierówności ax
2−(3a+1)x+3>0
Czy daje się zobaczyć, kiedy jeden zbiór zawiera się w drugim
16 sie 00:37
Bai Qian Qian: Dziekuje !
Wroce do tego zadania dzisiaj po poludniu .
16 sie 00:56
Bai Qian Qian: Dobranoc
16 sie 00:59
BAI PING TING: Nie bardzo to widze . Przepraszam
W odpowiedzi mam tak a∊(−
∞,0,5>
Te 5 przypadkow to
1)a=0
5) a<0
16 sie 09:10
ite:
Pierwsze pytanie jaką nierównością może być ta druga nierówność
ax2−(3a+1)x+3>0
16 sie 09:21
BAI PING TING: Dzien dobry !
Chodzi ze w sensie moze byc nierownoscia liniowa ewentualnie kwadratowa ?
Przepraszam ite
Musze zaraz jechac z mam do Ziębic . Poza tym mam klopty z pisaniem.
Jak wroce to mysle ze sie wszystko uspokoi i wtedy dokonczymy to zadanie
Prosze ,wybacz
16 sie 09:27
ite: OK : )
16 sie 09:31
Blee:
nie wiem po co te 5 przypadków:
x∊
(1 , 2)
związku z tym,
przypadek 1: a = 0
−x + 3 > 0 −> x∊(−
∞,3) czyli ok
przypadek 2: a > 0 i Δ ≤ 0
Δ = (3a−1)
2 −> a = 1/3
x
2/3 −2x + 3 > 0 −> x ∊ R/{3} czyli ok
przypadek 3: a > 0 i Δ > 0 (czyli a ≠ 1/3) −−− połączenie Twojego przypadku 3 i 4
| | 3a + 1 − (3a−1) | | 1 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2a | | a | |
| | 3a + 1 + (3a−1) | |
x2 = |
| = 3 |
| | 2a | |
czyli rozwiązanie będzie postaci x ∊ (−
∞, 1/a) u (3, +
∞)
aby zawierało to nasze rozwiązanie to 1/a > 2 −> a < 1/2 więc a ∊ (0; 1/2) / {1/3}
przypadek 4: a < 0 i Δ > 0 (przypadek 5)
| | 3a + 1 − (3a−1) | | 1 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2a | | a | |
| | 3a + 1 + (3a−1) | |
x2 = |
| = 3 |
| | 2a | |
czyli rozwiązanie będzie postaci x ∊ (1/a ,3)
czyli 1/a < 1 −> a
< 1 (zmiana znaku ponieważ a<0

) czyli dla a ∊ (−
∞ , 0)
w efekcie mamy:
16 sie 09:32
ICSP: x
2−3x+2<0 ⇒ (x−1)(x−2) < 0 ⇒ x ∊ (1;2)
ax
2−(3a+1)x+3>0
ax
2 − 3ax − x + 3 > 0
ax(x−3) − 1(x−3) > 0
(ax − 1)(x−3) > 0
a = 0 spełnia założenia. Dla a > 0
Dla a < 0
16 sie 11:09
BAI PING TING: dziekuje za odpowiedzi
16 sie 12:38