Wariancja i odchylenie standardowe
wania: Oblicz wariancję i odchylenie standardowe serii danych:
a) 1,2,2,3,3,1,2,9,1
b) 3,4,5,3,4,5,3,3
30 lip 14:07
Adamm:
To zależy czy chcemy obciążone czy nieobciążone.
30 lip 14:11
Adamm:
Jeśli to zadanie z liceum, można skorzystać ze wzoru
| | x12+...+xn2 | |
σ2 = |
| −μ2, gdzie μ − średnia z próby |
| | n | |
30 lip 14:14
wania: Dokładnie o to mi chodzi
30 lip 14:20
Adamm:
No to, weź kalkulator, podstaw, oblicz. Ewentualnie napisz program.
30 lip 15:07
Mila:
a) 1,2,2,3,3,1,2,9,1
1) Porządkujesz dane:
1,1,1,2,2,2,3,3,9
2) średnia arytmetyczna:
3) Wariancja :
| | 3*12+3*22+2*32+92 | | 8 | | 50 | |
δ2= |
| −( |
| )2= |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
4) odchylenie standardowe:
drugie licz w podobny sposób
30 lip 18:01
30 lip 18:54
Mariusz:
Mila
Po co porządkowanie danych
wg mnie wystarczy jedna tablica,jedna pętla
i max cztery zmienne pomocnicze
Porządkowanie danych zwiększyłoby złożoność do O(nlogn)
Swego czasu Benny umieścił na tym forum program porządkujący dane
Jeśli chodzi o porządkowanie danych to
wtedy łatwiej zauważyć dominantę, medianę , kwartyle itp
30 lip 20:39
Stan:
| | (xs − x1)2 + (xs − x2)2 + ... + (xs − xn)2 | |
σ2 = |
| |
| | n | |
2 sie 09:18
Borys:
wania − nie licz tak, jak Mila, bo tak nie wyznacza się wartości wariancji odchylenia
standardowego.
Dla a) wariancja σ2 ≈ 5,556; odchylenie standardowe σ ≈ 2,357
a przy okazji, raczej dla odchylenia standardowego stosujemy oznaczenie σ, a nie δ, ale to
kwestia obycia z oznaczeniami
3 sie 00:03
Stanborys:
@
Borys ( nie pisz gupot)
Inny wzór
| | a12+a22+...+an2 | |
σ2= |
| −(xs)2 −−− patrz w tablicach |
| | n | |
i waśnie z tego wzoru skorzystała Mila
3 sie 01:04
Adamm:
Var(X) := E(X−EX)2 = E(X2)−(EX)2
tutaj jest podobnie
pierwsza równość odpowiada 2 sie 2019 09:18
druga odpowiada 30 lip 2019 14:14
3 sie 01:09
wania: @Mila nie mogę się doliczyć tych 50/9
skąd to się wzięło to 50?
22 sie 12:23
Mariusz:
Borys ta zmiana oznaczeń wynika zapewne z lenistwa bo litera "δ"
jest na wierzchu nad polem tekstowym do wpisywania treści odpowiedzi
a litery "σ" trzeba szukać
Gdy przekształcimy wzór który podał Stan we wpisie z
2 sie 2019 09:18
to otrzymamy
| | (xs−x1)2+(xs−x2)2+...+(xs−xn)2 | |
σ2= |
| |
| | n | |
| | xs2+xs2+...+xs2−2xs(x1+x2+...+xn)+x12+x22+...+xn2 | |
σ2= |
| |
| | n | |
| | nxs2−2xs(x1+x2+...+xn)+x12+x22+...+xn2 | |
σ2= |
| |
| | n | |
| | nxs2 | | x1+x2+...+xn | | x12+x22+...+xn2 | |
σ2= |
| −2xs |
| + |
| |
| | n | | n | | n | |
| | x12+x22+...+xn2 | |
σ2=xs2−2xs2+ |
| |
| | n | |
| | x12+x22+...+xn2 | |
σ2=−xs2+ |
| |
| | n | |
| | x12+x22+...+xn2 | |
σ2= |
| −xs2 |
| | n | |
22 sie 13:12
Mila:
| | 3+3*4+2*9+81 | | 64 | | 114 | | 64 | | 50 | |
σ2= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| ≈5.56 |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | √50 | | 5√2 | |
σ= |
| = |
| = oblicz , źle tam wpisałam. 30.08. o 18.01. |
| | 3 | | 3 | |
22 sie 17:43
wania: @Mila dzięki, teraz już kumam
23 sie 06:52
Mila:
23 sie 18:28