współrzędne biegunowe
Alicja: Współrzędne biegunowe w trójkącie
mam obliczyć coś takiego: całkę ∫∫ydxdy na obszarze D, gdzie:
D: {y = 0; y = x; x = 1}
i obliczyć to we współrzędnych biegunowych i kartezjańskich. Z Kartezjańskimi nie mam problemu.
Nie wiem jednak ja na obszarze tego trójkąta wprowadzić biegunowe
27 sie 12:41
Alicja:

konkretniej mam problem z wyznaczeniem kąta zaznaczonego na zielono. Według notatek z zajęć
powinien on być od 0 do π/3 tymczasem nawet z własności z liceum y=(1)x
więc tg kąta na zielono = 1, czyli kąt = pi/4.
Mialam też w notatkach przykład, w którym promień był w przedziale 0≤r≤1/cosδ
czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje?
27 sie 12:55
27 sie 14:59
Alicja: dziękuję, tego właśnie potrzebowałam
28 sie 14:16