całkowanie przez częsci
214: excos3xdx
u=ex v'=cos3x
u'=ex v=1/3sin3x
ex*1/3sin3x − ∫ex1/3sin3x
∫ex1/3sin3x
u= ex v'=1/3sin3x
u'= ex v=−cos3xdx
ex*1/3sin3x*ex−cos3xdx + ∫excos3xdx
i skąd niby wziął się ten ułamek 1/10, bo nie mam pojęcia , mimo że robię równanie
25 sie 16:45
Bleee:
Gdzie ten ułamek 1/10 masz?
Zauważ że teraz po lewej stronie (całka która liczysz) masz taką samą calke co po prawej (ale
powinno być 1/9)
Blad przy drugim liczenia przez czesci
v' = 1/3 * sin(3x)
v = − 1/9 * cos(3x)
25 sie 16:57
Bleee:
I oczywiście błędy że znakami + i −
25 sie 16:58
Bleee:
Kiedy masz poprawkę?
25 sie 16:58
214: powinna wyjść taka odpowiedź 1/10(excos3x+3ex+sin3x)
poprawka w połowie września,
∫ex1/3sin3x
u= ex v'=1/3sin3x
u'= ex v=−1/9cos3x
z tej całki to takie coś −ex1/9cos3x+1/9∫excos3x
ex1/3sin3x*ex+cos3x −ex1/9cos3x+1/9∫excos3x
1/9∫excos3x+∫excos3x=ex1/3sin3x*ex+cos3x −ex1/9cos3x
10/9(∫excos3x)=ex1/3sin3x*ex+cos3x −ex1/9cos3x :9/10
ale nadal jest ta 1/3sinx i mi nie wychodzi i tak jeszcze pewnie porobiłem błędy
25 sie 17:10
Bleee:
∫excos(3x)dx = 1/3 exsin(3x) − ∫ 1/3 exsin(3x) dx =
= 1/3 exsin(3x) − ( −1/9ex cos(3x) − ∫ − 1/9excos(3x) dx) =
// robimy porządek że znakami //
= 1/3 exsin(3x) + 1/9excos(3x) − 1/9∫excos(3x) dx
Całki na jedną stronę... Dzielisz przez 9/10 i otrzymujesz:
∫excos(3x)dx = 9/10 *(1/3exsin(3x) + 1/9excos(3x)) =
= 1/10( 3exsin(3x) + excos(3x)) + C
25 sie 17:25
214: dzięki!
25 sie 17:28
Mila:
J= ∫e
x*cos3xdx=..
| | 1 | |
[u=ex, du=∫ex dx, dv=cos(3x)dx , v=∫cos(3x) dx, v= |
| sin3x] |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
..= |
| ex*sin(3x)− |
| ∫ex sin(3x) dx=.. |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
[ ∫exsin(3x) dx, u=ex, dv=sin(3x), v=− |
| cos(3x)] |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ex*cos3xdx= |
| ex*sin(3x)− |
| *[ex*(−13cos(3x)+ |
| ∫ex cos(3x)] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ex*cos3xdx= |
| ex sin(3x)+ |
| excos(3x)− |
| ∫ex cos(3x)] |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ex*cos3xdx+ |
| ∫excos(3x)= |
| ex sin(3x)+ |
| excos(3x) |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
| 10 | | 1 | | 1 | | 9 | |
| ∫ex cos(3x) dx= |
| ex sin(3x)+ |
| excos(3x) /* |
| |
| 9 | | 3 | | 9 | | 10 | |
| | 3 | | 1 | |
∫ex cos(3x) dx= |
| ex sin(3x)+ |
| ex cos (3x)+C⇔ |
| | 10 | | 10 | |
| | 1 | |
∫ex cos(3x) dx= |
| ex *[3sin(3x)+ cos (3x)]+C |
| | 10 | |
===============================
25 sie 17:42