Równania
KamilWilk: Dzień dobry
Proszę o pomoc w rozwiązaniu nastepującego zadania :
Rozwiąz równanie
cos2x−3cosx+2=0
9 sie 11:06
Bleee:
wskazowka:
cos2x = 2cos2x − 1
I podstawienie robisz
9 sie 11:23
BAI PING TING: 2cos
2x−3cosx+1=0
Δ=9−8=1
Oba rozwiazania dobre zbiorem wartosci funkcji y=cosx jest przedzial <−1,1>
Teraz nalezy rozwiazac rownanie elementarne cosx=k
| | π | | π | |
x1= |
| +2kπ lub x2= − |
| +2kπ i k∊C |
| | 3 | | 3 | |
cosx
2=1
cosx
2= cos0
x
2= 0+2kπ
9 sie 12:15
Bleee:
Jest ok
9 sie 12:17
BAI PING TING: Dziekuje ze sprawdziles
9 sie 12:19