funkcja kwadratowa
Bai Qian Qian: Zadanie nr 7
1) Dla jakich wartosci parametru a nierownosc
(a2−1)x2+2(a−1)x+2>0
jest spelniona dla kazdego x
2) czy istnieje takie x zeby dla kazdego a∊R powyzsza nierownosc byla prawdziwa ?
1) Zalozenia
a>0
Δ<0
a2−1>0 a∊(−∞,−1)U(1∞)
Δ= b2−4*a*c
Δ= (2a−2)2−4*(a2−1)*2
Δ= 4a2−8a+4−8a2+8
Δ= −4a2−8a+12
−4a2−8a+12<0 /(:4)
−a2−2a+3<0
a2+2a−3>0
Δ= 16
a1= −3
a2= 1
a∊(−∞,−3)U(1,∞)
2)Doprowadzam tę nierosc do postaci
a2x2−x2+2ax−2x+2>0
a2x2+2ax−(x2+2x−2)>0
Wydaje mi sie ze musze teraz przyjac za zmienna a
Zalozenia
x2>0
x∊(−∞,0)U(0,∞)
Δ<0
Δ=(2x)2−4*x2*[(−x2+2x−2)]
Δ=4x2+4x4−8x3+8x2
Δ<0
4x4−8x3+12x2<0 −obie strony nierownosci dziele przez 4
x4−2x3+3x2<0
x2(x2−2x+3)<0
x2−2x+3=0
Δ<0 (brak rozwiazan
zostaje x2<0 (brak rozwiazan
W odpowiedzi mam
x∊(−√2−1), √2−1)
15 sie 21:00
ICSP: 1) brakuje przypadku gdy funkcja redukuje się do liniowej.
2) Istnieje : x = 0.
15 sie 21:12
delta:
2/
x2a2+2xa−(x2+2x−2) >0
Δa=4x2+4x2(x2+2x−2)
Δa=4x2(x2+2x−1)
15 sie 21:12
delta:
x=0 −− spełnia nierówność
Δa<0
i otrzymasz podaną odpowiedź
15 sie 21:14
delta:
Widzisz już błąd? "chińczyku"
15 sie 21:20
Bai Qian Qian: ICSP
Masz racje zapomnialem o tym bo w odpowiedzi do 1) jest a∊(−
∞,−3)U<1,
∞)
Zastanawialo mnie to dlaczego przy 1 jest domkniety
Natomiast
delta
Czyli skitralem delte

Dziekuje za pomoc .
15 sie 21:24
Bai Qian Qian: delta pozdrawiam i

za pomoc
tak widze .
Niestety nie bedzie oceny celujacej na maturze
15 sie 21:27