matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1975,
1974
,
1973
,
1972
,
1971
,
1970
,
1969
,
1968
, ...,
całe
Zadania
Odp.
16
wuwu:
Oblicz wartość wyrażenia f(a)=
√
√
a
2
+
√
a
2
−4a+4
dla a∊<0;2> Prosiłbym o upewnienie mnie w moim rozwiazaniu, poniewaz wyszło mi: f(a)=
√
2a−2
, ale nie
14
asdf:
Dane jest odwzorowanie f: R→R takie że x
3
−3x+2. Niech S = (R, grS, R) będzie relacją taką, że S = { (x, y) : f(x) = f(y) }
2
Merlin:
Czy ktoś pomoże narysować
3
nom:
Udowodnij, że 3
100
+7
100
=8
100
5
nom:
Czy rownanie jest prawdziwe? Uzasadnij 10(11
9
+11
8
+...11
2
+12)+1=11
10
0
Fuerta:
1
1
1
1
Niech x,y>0 takie ze x+y ≤
√
10
. Pokaż że
+
≤
+
.
x
2
+2
y
2
+2
2xy+1
3
7
Krzysiu:
dajcie jakieś przykładowe wielomiany do podzielenia
6
indukcja:
Czy jest ktoś w stanie w największym możliwym skrócie wyjaśnić o co chodzi w indukcji elektromagnetycznej? Jakieś ciekawe zadania? (poziom rozszerzony w szkole średniej)
5
BOZENA:
Wyznacz cyfrę jedności liczby 2 do potęgi 2020.
11
Game:
Udowodnij, że zbiór 𝐾 = {𝑎 + 𝑏√2 |𝑎, 𝑏 ∈ 𝑄}, z działaniami dodawania i mnożenia liczb rzeczywistych
1
RTL7:
Jak rozwiązać taką nierówność i jaki powinien być wynik? log
4x
2
(x
2
−6x+6)≤0
3
PRQ:
Spotkałem się dziś z takim zapisem, jeżeli x
m/n
= y to −> x
m
= y
n
Czy jestem ktoś w stanie to udowodnić, wytłumaczyć dlaczego?
2
;/:
Korzystając z Twierdzenia Banacha oblicz granice ciągów rekurencyjnych: a
0
=13*pi
1
nom:
a)55
37
−77
17
1
Klm421:
Rozwiąż nierówność
4
J.:
dla jakich wartości parametru m równanie m*4
x
−4*2
x
+1=0 ma jedno rozwiązanie
3
PanTytek:
Podaj pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich, jeśli:
6
kama:
1) lim
(x,y)→(0,1)
x
2
/(y
2
+1)
2
Adamm:
:::rysunek:::
2
;/:
Udowodnij, że ciąg podstawowy, który zawiera podciąg zbieżny, jest zbieżny do tej samej granicy.
2
ANKA:
Udowodnij.
2
(a>0 i b>0) =>
≤
√
ab
1
a
+
1
b
3
lz:
jak udowodnić, że jeśli lim a
n
dąży do g, to również lim a
1
dąży do g? :c
1
Ciekawa:
Udowodnij, że dla dowolnych formuł α i β podane formuły są tautologiami rachunku predykatów. ¬(∃x)α(x) ↔ (∀x)(¬α(x))
3
mietek:
Pokazać że jeżeli A i B są dwiema klasami abstrakcji relacji R na zbiorze Z to: 1. x∊A ∧ x ∊B ⇒A=B
1
Tetra:
Sprawdź czy f jest injekcją lub surjekcją: R
2
∄nalezy (x,y) |−−−−−−> (x+y,x−y) należy do R
2
4
Krzysztof:
Oblicz granice ciągu:
5
Lily :
Na zbiorze E = N x N definiuje y relacje R następująco (a, v) R(a', b') <−−−> ab'=a'b
4
Krzysiek60:
Udowodnij ze funkcja d: d(AB)=
√
(x
2
−x
1
)
2
+(y
2
−y
1
)
2
gdzie A=(x
1
yy
1
) i B=(x
2
,y
2
) jest metryka
3
Krzysiek60:
:::rysunek::: ∏ to plaszczyzna kartezjanska a d− metryka miejska
2
Jula:
Czy pisanie +
∞
to błąd?
7
Krystian:
z przeciwleglych wierzcholkow prostokata poprowadzono odcinki prostopadle do przekatnej. Odcinki te dziela przekatna na 3 czesci po 8 cm. oblicz pole tego prostokata.
17
Xicor:
Obliczyć granice ciągu:
3
wuwu:
Dla jakich wartości parametru k, oba pierwiastki równania x
2
+kx−1=0 są mniejsze od 3? Nie proszę o rozwiazanie, ale podpowiedzenie mi jaki dać warunek z deltą
2
Fuerta:
Rozłóż na czynniki: a
5
(a
5
+2c
3
)+b(a(−6a
5
−6c
4
)+b(b
2
(−2a
5
+b(6ac+b
3
)−2c
3
)+9a
2
c
2
))+c
6
10
beforeu:
Zalozenie 7 | 11
n
− 4
n
5
Xicor:
Oblicz granice funkcji korzystając ze schematu Hornera:
5
asdf:
Wrzucam fotke ciągu
2
lucek :
Jak to możliwe że 4+3=2?
6
Natka:
−2x
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
x
2
+1
3
michal:
Dlaczego (2•2
1/2
)
1/2
równa się (2
3/2
)
1/2
4
kasia:
Ile wynosi moc zbioru składającego się ze zbioru zawierającego zbiór pusty ( A = {{Φ}} )
3
micarek9:
√
2
√
2
√
2
9
Natka:
Prosta x+y+2=0 jest symetralną odcinka AB. Wiedziąc, że A(−5,−3), wyznacz współrzędne punktu B jak sie za to zabrac? bardziej chodzi mi o konkretny i czytelny zapis tego zeby bylo wiadomo co
15
Studentka xxx:
lnx
Wyznacz asymptoty f(x)=
x
Z asymptotą pionową prawostronną nie miałam problemu i wyszła x=0 Z ukośną, a raczej w tym przykładzie poziomą zaczęły się schody. Policzyłam:
7
Lil01:
Oblicz długości odcinków: AB, BC i AC. Czy punkty: A,B,C są współliniowe ? A(−2
√
2
,8) B(0,0) C(
√
2
,−4)
4
Krzysiek60:
Udowodnic ze funkcja d; d(x,y) = {1 dla x≠y
11
brakpomyslu :
Jeżeli (a,b)∄nalezy do relacji, to czy to oznacza, ze a jest w relacji z b?
5
kolumb323:
Inflacja w pierwszym półroczu wynosiła 12%, a w drugim półroczu 14%. Jaka była inflacja w skali roku?
7
mietek:
Mam, pytanie jak stworzyć odwzorowanie jakiegoś zbioru do liczb Naturalnych aby wykazać że ich moc jest równe alef0
16
lenaa:
Ze zbioru czterocyfrowych liczb naturalnych losujemy jedną liczbę. Ile jest równe prawdopodobieństwo
5
obrot:
Co bedzie wynikiem zlozenia takich obrotow? (O
120
o
)o(O
240
o
)
4
simon5005:
Kombinatoryka: Ile jest czterocyfrowych kodów PIN o różnych cyfrach, w których występuje cyfra 2 i 6?
3
asdf:
oblicz granice ciągu
1
a
n
=
n
√
n!
8
Andrzej:
Witajcie, moglibyście mi pomóc z zadankiem? Trzeba obliczyć granicę przy pomocy twierdzenia o trzech ciągach. Nie potrafię znaleźć tych dwóch ciągów
16
Vaster:
Oblicz granice ciągu, wynikiem ma być liczba Nepera e
−
2
1
/
5
4
asdf:
oblicz granice ciagu na 3 ciągi
4
Dwite:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla którego równanie (m+2)x2 +2mx +1 =0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
4
lenaa:
Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że przynajmniej raz wypadnie szóstka, pod warunkiem
4
pheri:
Wykaż, że jeżeli w liczbie 3−cyfrowej środkowa cyfra jest równa sumie cyfr skrajnych, to ta liczba jest podzielna przez 11.
1
Krystian:
Oblicz granice ciągu metodą z 3 ciągami:
1
Chemik:
Wyznacz dziedziny funkcji i narysuj ich wykresy
4
lenaa:
Spośród wszystkich wierzchołków sześciokąta foremnego wybieramy losowo trzy wierzchołki. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
5
Dwite:
ile punktów wspólnych z osiami układu współrzędnych ma okrąg x
2
+y
2
− 4x +6y = 0 ?
15
lenaa:
Do gry w scrabble używa się 100 płytek z literami lub pustych (tzw. blanków). Zestaw do gry jest następujący:
5
Hawk:
Obliczyć granicę ciągu metodą 3 ciągów:
1
Chemik:
Wyznacz dziedziny funkcji i narysuj ich wykresy.
7
Ranton:
Oblicz granice ciągu metodą z 3 ciągami:
18
Dominik:
Obliczyć taką liczbę
1
h:
n+1
jak obliczyć granicę ciągu
przy n dążącym do nieskończoności?
2
n
+2
5
stokrotka00:
1)Zbadaj monotoniczność ciągu an=n
2
+1/n
2
21
Leti:
Zbadać zbieżność szeregu ∑ (−1)
n
/n
2
+2n
5
lenaa:
Spośród wszystkich trzycyfrowych liczb naturalnych, w których cyfry się nie powtarzają, losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
5
ADAM:
Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego ten szereg jest rozbieżny, skro liczę to na wszelkie sposoby i mi wychodzi, że jest zbieżny?
1
Olcia:
W fabryce produkuje się misie brązowe i szare. Szarych i brązowych misiów jest tyle samo. Oblicz prawdopodobieństwo ze z losowo wybranych 500 misiów 300 będzie szarych.
3
UczącySię:
Witajcie. Mam taki pewien problem ... Otóż, mam wykazać, że: (ZNAK ¬ oznacza sprzężenie. Niestety nie umiem tutaj tego normalnie napisać
)
22
Krzysiek60:
Mozna wykazac ze dla dowolnych liczb a
1
,a
2
,,,,,,,,,a
n
zachodzi nierownosc
a
1
+a
2
+...a
n
n
≥
n
√
a
1
*a
2
*...*a
n
≥
n
1/(a
1
)+1/(a
2
)+....+1/(a
n
)
Przy czym rownosci zachodza wtedy i tylko w tedy gdy a
1
=a
2
=.....=a
n
9
REX:
Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą y=1/2x+3 i wykresem funkcji f:
2
Daria:
Uzadadnij ze liczba 10
2
0+10
1
9+10
1
8+10
1
7+...10
2
+10 jest podzielna przez 11 Pomóżcie jestem bezsilna
4
WeraX:
Wyznaczyć okres podstawowy funkcji: y= |sinx| + |cosx|
9
bezbutnik:
Dany jest kwadrat ABCD ktora ma wierzcholki o wspolrzednych A(1;1) C(6;4) Wyznacz B i D
13
Jolanta:
Mogłabym prosić o wynik ? Dla jakiej wartosci parametru k funkcja y=(k+1)x
2
−kx+2k−3 nie przyjmuje wartości ujemnych
1
Karo:
Piłeczki umieszczono w dwóch pudełkach. Wjednym pudełku są 4 piłeczki zielone, 3 białe i 1 czarna, w drugim – 2 piłeczki zielone, 1 biała i 5 czarnych. Z losowo wybranego pudełka
14
brakpomyslu :
Klasy równoważności.
5
Marek:
Wszystkie podgrupy
3
Michał:
Hej
mam dwa pytanka jak wyliczyć granicę takich ślicznych przykładów:
8
aLA:
Dane jest funkcja g(x)=−x2+(2−k)x−2m i x należy do rzeczywistych Dobierz parametry k i m tak aby funkcja ta przyjmowała wartości niedodatnie w zbiorze
1
Kraterek:
Jak to zrobić?
1
Klm156:
Jak rozwiązać taką nierówność? log
4x
2
(x
2
−6x+6)≤0
5
Kraterek:
Jak rozwiązać coś takiego:
9
maciej:
Funkcja okreslona jest wzorem f(x) = (|2m−1|−3)x+5. Wyznacz wszystkie wartości parametru m należy do R, dla których funkcja f jest malejąca w R
2
Walec:
b)Niech detA=a, detB=b, detC=c, abc ≠0. Oblicz det ((A
−1
B)
T
(2C)
−1
)
4
Dorota:
Proszę o pomoc
Oblicz sumę obwodów trójkątów równobocznych przedstawionych na rysunku, jeśli
4
Karols32:
Dobry wieczór, mam tutaj przykład z nierówności logarytmicznych, nie potrafię go rozwiązać, może ktoś mi pomóc?
7
Dominik:
Gdzie robię błąd?
2
Chemik:
Narysuj wykresy funkcji. Podaj ich dziedziny i przeciwdziedziny.
16
pheri:
Zapisz w prostszej postaci:
√
14−6
√
5
2
wigle:
(z−1)
6
=(i−z)
6
jakies pomysly
3
Kawka:
Z grupy 20 os (12 mężczyzn 8 kobiet) losuje 8 osób. Niech X oznacza liczę wylosowanych mężczyzn.
0
Michał:
Dobry wieczór!
Potrzebuję pomocy drodzy forumowicze z granicami i badaniem monotoniczności. U{n}{
√
n
2
+1
9
Weronika:
Wyznaczyć dwie ostatnie cyfry liczby 3
1
28
3
Chemik:
y=|x
2
−2|x|−3|
2
Johnny:
Wyznacz wszystkie pary liczb zespolonych (w,z) takie, że:
w+z
|w|
2
+|z|
2
|
|
2
=
2
2
1
Walec:
Ile wynosi wyznacznik macierzy antysymetrycznej stopnia nieparzystego.?
8
matura :
W trójkącie prostokątnym ABC dane są długości przeciwprostokątnej |BC|=a i dwusiecznej |AD|=d
7
Gambula;(:
1) (Z+i)
6
=i
4
3
Dwite:
1).Liczba −2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
+ax
2
+bx+c Zakoduj kolejno liczbę setek, dziesiątek i jedności iloczynu abc
3
Darek:
marek kto mi to objaśni: zadanie siedem
1
6,167:
potrzebuje wyliczyc niepewnosc pomiaru z a (prosta aproksymująca), która jest wyznacznikiem funkcji liniowej ax+b
5
Dominik:
Ciąga dalszy problemów
2
h:
Jak obliczyć granicę ciągu
n
√
1
2
+2
2
+...+n
2
? może być z 3 ciągów
5
Krzysiek60:
Znajdz najmniesza i najwieksza wartosc parametru z dla ktorych spelniony jest uklad warunkow 2x+y≥2 i x+3y≥3 i x−y≥−1 i 3x−y≤6 i x+y≤5 i z=x+2y przez conajmniej jedna pare liczb
1
Marcin:
Rozwiąż nierówność 3log
8
(x−2)−log
2
√
2x−1
≤0
17
lenaa:
Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 16 losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że jedna z wylosowanych liczb jest mniejsza od 8, a druga – większa od 11.
2
?:
rozwiąż log
2
x+log
4
x+log
3
x=1
2
Darek:
ile to jest?
37
Dominik:
Znaleźć miejsca geometryczne
20
Krzysiek60:
narysuj w ukladzie wspolrzednych zbior punktow ktorych wspolrzedne (x,y) spelniaja nierownosc 1) x
2
+y
2
≤2x+4y−5
9
,:
Dane jest N osób. Każda, której zadamy pytanie odpowie A albo B.
5
WeraX:
Rozwiązać równania:
5
Olla:
Co oznacza ten zapis?
5
Karo:
Uczeń losowo wybiera odpowiedzi do dwóch zadań testowych. Wpierwszym zadaniu spośród czterech odpowiedzi jedna jest poprawna, a w drugim – spośród pięciu odpowiedzi dwie
2
lenaa:
Piotr rzuca kostką do momentu, aż wyrzuci szóstkę. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że szóstka wypadnie dopiero przy szóstym rzucie?
6
lenaa:
Z talii 52 kart losujemy 13 kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: a) wylosowano 6 kart koloru czarnego i 7 kart koloru czerwonego,
5
takidrugi:
Czy grupa może mieć określone dwa działania (G, +, *)?
1
Marek:
(4x−y
2
)
2
= 16x
2
−8xy
2
+y
4
czy wynik jest dobrze?
2
lllll:
Znajdź złożenie funkcji f⬡f, g⬡f, f⬡g
35
Dominik:
Jak to ugryźć?
20
Damian:
Co jaki czas wskazówka minutowa zegara pokrywa się ze wskazówką godzinową
10
lenaa:
Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 50 wybieramy losowo dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb:
7
Krzysiek60:
W zadaniach przeprowadz dyskusje rownania z niewiadoma x ze wzgledu na liczbe rozwiazan
ax−3
x−4a
1)
= 1−
2
3
ax−3
−x+4a+3
=
2
3
3(ax−3)= 2(−x+4a+3)
3
Anonek:
Hej miałem sobie taki o to przykład 3|7
n
−1. Coś mi wyszło, ale jakoś zbyt łatwo mi to poszło i coś czuje, że jest źle, jakby ktoś mógł spojrzeć i ew. mi wytłumaczyć co jest nie tak.
2
matem:
Rzucono 10 razy symetryczną kostką do gry. Uzasadnij, że prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że w pierwszym rzucie otrzymano sześć oczek pod warunkiem, że otrzymano
1
Adam:
W równoległościanie o podstawach ABCD i A'B'C'D' równoległe są krawędzie AA', BB', CC' oraz DD'.
2
lenaa:
Jurek ma 12 przyjaciół: 7 kobiet i 5 mężczyzn. W tym gronie są Karol i Janka. Tylko siedmioro z nich może zaprosić na premierę swojego filmu i wyboru chce
1
Clst:
Rozwiąż równanie zesplone: z*|z|−4
√
2
*z+3i=0
2
miki:
Wytłumaczy mi ktos tak na chłopski rozum co to są cyfry znaczące i poprawne?
5
pheri:
4
Narysuj wykres funkcji: f(x)=−|
−1|
x+2
Moje etapy przekształceń wyglądają następująco:
3
Clst:
Rozwiąż równanie zespolone:
0
Łukasz:
W pewnym kraju jest 66 miast. Każde dwa połączone są jednym z czterech środków komunikacji (kolej, autobus, statek, samolot). Wykaż,
1
Andrzej:
Witajcie, mam problem z zadaniem. Ciąg określony jest rekurencyjnie. Należy udowodnić, że każdy z wyrazów równa się 0
3
lenaa:
W laboratorium pracuje 8 osób, które na potrzeby badań mają utworzyć dwa zespoły czteroosobowe. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że Lena i Stefan nie będą w tym
5
Kuba:
Witam proszę rozwiaznaie zadania, z góry dziękuję. Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od wartosci parametru m. W przypadku istnienia
20
kubski:
Proszę o pomoc przy wyznaczaniu zbiorów funkcji f(x)= 8sin
2
x*cos
2
x + 3
1
dominik:
wyznacz zbiór wartości: (x
2
+1)/x
3
Nick:
witam, mam problem z takim zadaniem z wartością bezwzględną. Otóż:
2
mietek:
Chciał bym udowodnić sin(nx)=
e
−inx
−e
inx
2i
( sin(nx)= (e
−inx
−e
inx
)/(2i) ) jedyne co mi
1
Tob:
Witam, mam problem z tym przykładem lim n→ nieskończoność ((−8/10)
n
)/(2n−5) Nie mam pojęcia czemu całość dąży do 0. Największy mam problem ze zrozumieniem (−8/10)
n
0
Studentka:
Zadanie z geometrii wykreślnej, proszę o pomoc. Wyznaczyć odległość między prostymi a i b prostopadłymi do tła.
0
jak321:
Do spłacenia masz dwie raty długu po 300 zł, płatne w dwóch ratach od dziś za miesiąc i za dwa miesiące. Ile wyniesie spłata długu, jesli obie raty zamienimy na jednorazowa wplate dzis,
2
abbcc:
Sześcian ABCDA'B'C'D' o krawędzi 5
√
2
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołki A i C oraz przez środek krawędzi A'D'.
1
Smerf:
Oblicz wysokość ostrosłupa ABCD opuszczoną z wierzchołka D, mając dane wektory: AB = x + 2y + z, AC = 2x + 5y + 4z, AD = 3x + 3y + 5z i wiedząc, że wektory x, y, z są
2
AgnieszkaKarolina:
Obliczyć
2
Miuosh:
Dane są punkty A(−4,7) B(6, −8). Wyznacz współrzędne punktu P, który dzieli odcinek AB w stosunku 2:3. Rozpatrz dwa przypadki.
8
brakpomyslu:
Sprawdź prawdziwość poniższych zdań. 1) x jest liczbą rzeczywistą taką, że jeśli x≤1, to x>0. Zatem x jest liczbą dodatnią.
6
Pyll:
Rozwiąż równanie: −2x
4
+3x
2
+5=0
14
Krzysiu:
Jaka jest styczna do funkcji a
x
?
1
Weronika:
Równanie w S9, rozłóż na iloczyn parami rozłącznych cykli oraz iloczyn transpozycji. Określ znak i rzad permutacji x.
7
Dzikus:
x
y=
lnx
y=x
2
*e
−x
7
pheri:
Znajdź wszystkie pary liczb x i y, ktore spełniają równanie x+y=xy
1
Marek:
Dany jest trójmian kwadratowy:
9
wielokąt:
:::rysunek::: Sprawdź, czy czworokąt ABCD o danych przedstawionych na rysunku jest trapezem. Jeśli tak, to
1
Dzikus:
Proszę o pomoc z określeniem monotoniczności funkcji.
3
pelo123:
Uzasadnij, że 3
(
log 2) = 2
(
log 3)
4
pierogi:
1−2x
1
1
i
i
gdy x≠0 i x≠1
x−x
2
x−1
x
2
−1
3
Jacek:
W zadaniu chodzi o to żeby liczbę zapisać w postaci pierwiastka i wyłączyć czynnik przed znak pierwiastka tak, aby pod pierwiastkiem została możliwie najmniejsza liczba naturalna.
3
Ola5:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układy równań; 1)
2
help me :(:
a) Średnica podstawy walca ma długość 8 cm. Pole powierzchni bocznej walca jest 4− krotnie większe od pola jego podstawy. Oblicz objętość tego walca.
3
wit:
Niech f,g:X→R, (X,ϱ)−przestrzeń topologiczna, f,g−ciągłe. Niech D⊂X będzie gęste w ϱ. Udowodnić, że jeżeli f|D=g|D (tzn. f(x)=g(x) dla x∊D), to f=g. Bardzo proszę o pomoc
1
Marchewcia:
Przypuśćmy, że samochody nadchodzą do salonu samochodowego w partiach po 10 sztuk i że ze względów oszczędnościowych tylko 5 sztuk z każdej partii bada się z punktu widzenia wymagań
3
Bose:
Udowadniam ze ciag
n
√
2
jest malejacy. Czyli pierwiastek z 2 do n+1 −
n
√
2
<0 . Mam problem z rozpisaniem tego.
1
K:
Dane jest funkcja g(x)=−x
2
+(2−k)x−2m i x należy do rzeczywistych Dobierz parametry k i m tak aby funkcja ta przyjmowała wartości niedodatnie w zbiorze
2
Mateusz:
Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m
2|x|
=m
1+x
2
1
kaka:
Im [(z+1)3/(z−1)] oblicz
0
johnny:
Znajdz brakujące elementy macierzy obrotu:
2
ania:
∫ (2x−3)/(5x−5)
3
Aleksandr:
Cześć. Może ktoś to sprawdzić? Z talii 52 kart losujemy 3 bez zwracania. Ile możliwych ciągów kart możemy uzyskać? Oblicz
7
OLA:
Ile jest liczb dwucyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest większa od cyfry jedności?
2
wielokąt:
Nierównoległe boki AD i BC trapezu ABCD zawierają się w prostych prostopadłych. Wiedząc, że |AD|=|DC|=8 oraz |<ABC|=30
o
, oblicz pole i obwód tego trapezu.
1
Marek:
Najlepsza metoda na znalezienie rzędu.
3
studenciak0207:
hej, czy ktoś mógłby wytłumaczyć jak rozwiązać zadania tego typu? 1. Korzystając z własności liczb zespolonych wyrazić funkcje
5
Dan09:
Dane są równania
4
czacza:
rozwiąż nierówność: o,7
2+4+6+...+2x
≥0,7
12
i x∊naturalnych dodatnich
6
Jakub:
Dobry wieczór, mam problem z zadaniem. Jak pokazać, że:
6
uczeń:
y= 3
x
11
#62;:C:
Hej! Czy ktoś umie rozwiązać takie zadanie? W trójkącie prostokątnym rownoramiennym przez wierzchołek kąta prostego poprowadzono dwie proste, które podzieliły ten kąt na trzy
2
Dzik:
arcsin(x) + arcsin(2x) = π/2
3
uczen:
Pytanie co do Symbolu Newtona:
n
2
n!
n!
1
=
=
=
2!·(n−2)!
2n!(n−1)(n−2)
2(n−1)(n−2)
10
Jakub:
Mam problem z zadaniem: Rozwiąż w liczbach całkowitych
11
Aleksandr:
Pomoże ktoś ruszyć? z 10 pracowników należy utworzyć
2
lenaa:
Spośród 18 osób, wśród których jest 10 kobiet i 8 mężczyzn, wybieramy losowo 5 osób. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybierzemy 3 kobiety i 2 mężczyzn.
3
Dawid:
Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań, a najlepiej o ich rozwiązanie:
3
lenaa:
Opiekunka ustawia w szereg 10 dzieci: 4 dziewczynki i 6 chłopców. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że na początku zostaną ustawione dziewczynki.
7
D3BIL:
RODZINY ZBIORÓW Błagam o pomoc z tym bo siedzę już drugą godzinę i nijak nie mogę się w tym połapać
2
Gerwazy:
0.2+0.8*j = (x−50)/(x+50)
17
kinia:
Wyznacz w układzie współrzędnych AxB i BxA, gdy A=(−
∞
;−2)∪(4;
∞
)
2
mietek:
Wykazać ze zbiór wszystkich pierwiastków z liczby 1 jest multiplikatywną grupą abelową ? Jak mam rozumieć wszystkie pierwiastki z liczby 1 i jak ruszyć to zadanie ?
4
Game:
Na podstawie własności pierścienia udowodnić, że w pierścieniu (𝑅,⊕,⊗) zachodzi: ∀𝑎 ∈ 𝑅: 0̅𝑎 = 0̅
2
lenaa:
Losujemy kolejno trzy cyfry ze zbioru cyfr {2, 3, 4, 5} i zapisujemy je jedna za drugą w kolejności wylosowania. W ten sposób otrzymujemy liczbę trzycyfrową. Oblicz
3
uczen:
Rozwiąż algebraicznie nierówność:
√
(x+2)
2
−8x
+|x−3|<3x−1
21
Meto:
Hej potrzebuje pomocy, ponieważ wychodzi mi nieprawidłowy wynik i niezbyt wiem dlaczego. Jakby ktoś mógł rozwiązać byłbym wdzięczny
archiwum 1975,
1974
,
1973
,
1972
,
1971
,
1970
,
1969