pierścień
Game: Na podstawie własności pierścienia udowodnić, że w pierścieniu (𝑅,⊕,⊗) zachodzi:
∀𝑎 ∈ 𝑅: 0̅𝑎 = 0̅
23 paź 22:32
jc: 0a=(0+0)a=0a+0a
Do obu stron dodajesz element przeciwny do 0a.
0 = 0a
23 paź 22:38
Game: Okej, mam chyba światło w tunelu, a to pokazać, że w pierścieniu (𝑅,⊕,⊗), dla 𝑎 ∈ 𝑅,
zachodzi: (−1̅)𝑎 = −𝑎.?
23 paź 22:46
jc:
0=0a=(1+ (−1))a=1a+(−1)a=a+(−1)a
Oznacza to, że (−1)a jest elementem przeciwnym do a.
23 paź 22:52
Game: wielkie dzięki, teraz to ma sens. Jeszcze mam z tych mniej teoretycznych, a bardziej
praktycznych:
X = {0, 1, 2, 3, 4, 5}; działanie: a⊕6 b
Wyznacz elementy odwrotne do liczb: 2, 3, 4
23 paź 23:15