Równania z parametrem
Jolanta: Mogłabym prosić o wynik ?
Dla jakiej wartosci parametru k funkcja y=(k+1)x2−kx+2k−3 nie przyjmuje wartości ujemnych
24 paź 22:39
24 paź 22:41
Jolanta: Krzysiu to zadanie jest rozwiazane w książce nowa matura,która kupiłam jakieś 10 lat temu.Mam
wątpliwości co do rozwiazania podanego przez pana Jacka Uryga,dlatego proszę o rozwiązanie
24 paź 22:53
Jolanta:
24 paź 23:13
Krzysiek60: Sprobuje to zrobic
a>0 i Δ≤0
k+1>0 z tego k>−1
Δ= (−k)
2 −4*(2k−3)
Δ= k
2−8k+12
k
2−8k+12 rozpisalbym jako (k−4)
2−4 = (k−4+2)(k−4−2)= (k−2)(k−6)
| | 8−√(k−2)(k−6) | | √k−2)(k−6) | |
k1= |
| }= 4− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √(k−2)(k−6) | | √(k−2)(k−6) | |
k2−8k+12 ≤0 dla k∊<4− |
| , 4+ |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Ale tamtego warunku k>−1 nie potrafie polaczyc z tym no chyba ze sie misci w tym przedziale
No chyba ze Pan jacek Uryga rozwiazal inaczej a ja zle .
24 paź 23:40
Jolanta: Δ=k
2−8k+12
liczymy Δ'=352
√Δ'=4
√22
| | 2−2√22 | | 2+2√22 | |
k1= |
| k2= |
| |
| | 7 | | 7 | |
w ksiązce k∊<U{2−2
√22{7} −1)
24 paź 23:57
25 paź 00:01
Krzysiek60: ja zamiast policzc drugi raz delte to zrobilem jak zrobilem
Jutro to sobie rozwiaze i napiszse czy taki sam wynik mi wyszsedl
25 paź 00:02
iteRacj@:
(k+1)x2−kx+2k−3=0
k+1=0 nie należy do rozwiązań
więc chyba Δ=(−k)2−4(k+1)(2k−3)
25 paź 00:04
Jolanta: OK
25 paź 00:04
Jolanta: pierwsza Δ=−7k
2+4k+12
Δ'=352
jednak pora spac
25 paź 00:11
Krzysiek60: Ja tez zamiast a= k+1 zapisalem a=1

Dobranoc .

tez zaraz ide spac
25 paź 00:14
Krzysiek60:

Dzien dobry
Dla k=−1 rownanie liniowe
k>−1
Δ≤0
Δ= (−k)
2−4(k+1)(2k−3)
Δ= k
2−8k
2+12k−8k+12
Δ= −7k
2+4k+12 ≤0
Δ
k= 16+336= 352
| | −4−√352 | | 2+2√22 | |
k1= |
| = |
| ≈1,63 |
| | −14 | | 7 | |
| | −4+√352 | | 2−2√22 | |
k2= |
| = |
| ≈−1.05 |
| | 14 | | 7 | |
| | 2−2√22 | | 2+2√22 | |
k∊(−∞. U{ |
| >U< |
| ,∞) |
| | 7 | | 7 | |
Wedlug mnie calosc
25 paź 12:11
Krzysiek60: Sprawdzone i potwierdzone
25 paź 23:04