Nierownosci w ukladzie
Krzysiek60: narysuj w ukladzie wspolrzednych zbior punktow ktorych wspolrzedne (x,y) spelniaja nierownosc
1) x2+y2≤2x+4y−5
Patrze tak na to i moze tak
x2−2x+y2−4y+5≤0
x2−2x+1 + y2−4y+4≤0
(x−1)2+ (y−2)2≤0 Wyszlo mi rownanie kola o promieniu 0 wiec to bedzie w ukladzie punkt
(1,2)?
2) 3x2+8y2+14xy>0
Tutaj nie wiem jak to rozlozyc
25 paź 11:14
Bleee:
A) tak
B) (3x + 2y)(x + 4y) > 0
Na początek zrób... =0
Zauwaz że wtedy to równanie prezentuje dwie proste przecinajace się.
Natomiast kiedy będzie iloczyn > 0 wtedy gdy będziemy poniżej obu prostych bądź powyżej obu
prostych
25 paź 11:22
Krzysiek60: Czesc.
Tylko ze ja nie wiem jak doprowadzic do tej postaci .
25 paź 11:32
jc: Krzysiek, a potrafiłbyś gdyby y było równe jeden?
3x2+14x+8 = iloczyn
25 paź 12:04
Krzysiek60: Witaj

tak wtedy
| | 2 | |
3(x+ |
| (x−4)= (3x+2)(x−4) |
| | 3 | |
25 paź 12:15
jc: Popraw i zobacz, co by było, gdyby było y.
25 paź 12:19
Krzysiek60: | | 2 | |
Mialo byc 3(x+ |
| )(x+4) = (3x+2)(x+4) |
| | 3 | |
25 paź 12:19
Krzysiek60: Zaraz
A gdybym to rownanie rownanie rozwiazal tak
3x
2+14xy+8y
2
a=3
b= 14y
c= 8y
2
Δ= 100y
2
√100y2= 10y
y
1= −4y
| | 2 | |
3x2+14y+8y2= 3(x+ |
| y)(x+4y)= (3x+2x)(x+4y) |
| | 3 | |
25 paź 12:34
Krzysiek60: Mam dwie proste
3x+2y=0 i x+4y=0
Juz sobie dam rade . dzieki
25 paź 12:37
Krzysiek60:

jednak mam pytanie
Zbior rozwiazan to cala plaszczyzna oprosz tych prostych
A co z punktem (0,0) ? jest to przeciecia sie tych prostych wiec nalezy do nich a skoro
nalezy do nich to nie nalezy do rozwiazania
Dobrze rozumuje ?
25 paź 12:53
Jerzy:
Cześć

To nie jest cała płaszczyzna. Weż np. punkt (−2;1). Przemyśl jescze raz.
Co do punktu (0,0) , to oczywiście nie należy on do zbioru rozwiazań
25 paź 13:01
Krzysiek60: Dzien dobry
Jerzy 
Wylaczylem te proste z rozwiazania .
25 paź 13:06
25 paź 13:08
Jerzy:
Ale to nie jest cała płaszczyzna. Podalem Ci przykład punktu (−2,1) , ktory nie spełnia zadanej
nierowności
25 paź 13:08
Krzysiek60: Dobrze Jerzy
Narysuje sobie to jeszcze raz ale potem bo teraz cos sie zle poczulem .
Prosze sprawdz jeszce tamto zadanie
25 paź 13:12
Jerzy:
Twoje rozwiązanie jest prawidłowe.
25 paź 13:21
Blee:
Krzysiek ... napisałem Ci na początku:
1) obszar POWYŻEJ obu prostych
2) obszar PONIŻEJ obu prostych

Obszar 'pomiędzy' (i oczywiscie same proste) NIE NALEŻĄ do rozwiązania
25 paź 14:32
Blee:
Dlaczego? Bo wtedy 'jeden nawias' będzie dodatni, a drugi ujemny (więc w konsekwencji iloczyn
będzie ujemny)
25 paź 14:32
Krzysiek60:
Blee ja pozniej postaram sie to zrobic .
na razie tylko ogladam i sie nie udzielam bo dobija mnie cukier
25 paź 14:38
Jerzy:
Krzysztof: Jak napisał Blee ... tylko punkty leżące nad obydwoma prostymi lub
pod obydwoma prostymi.
25 paź 14:40
Krzysiek60: Juz to rozumiem
mam juz to w zeszycie narysowane dzieki za pomoc
25 paź 16:12