Fizyka
Damian: Co jaki czas wskazówka minutowa zegara pokrywa się ze wskazówką godzinową

Nie rozumiem tego zadania

Wiem jedynie, że należy skorzystać ze wzoru na prędkość kątową.
14 maj 23:21
I've done the Harlem Shake: co minutę?
14 maj 23:32
Damian: Właśnie odpowiedź to 12/11h nie wiem jak do tego dojść
14 maj 23:35
asdf: musi minąć cała godzina, zeby znowu wrocila do polozenia w ktorym byla na poczatku, ale na
poczatku przeskakuje wskaznik godzinowy, pozniej minutowy, moze dlatego − to jest hipoteza
14 maj 23:43
asdf: albo na odwrót..
14 maj 23:43
PW: Może poprzez kąty? Startujemy z pozycji opisanej w zadaniu i mierzymy kąt, jaki zakreślą
wskazówki do następnego spotkania. Godzinowa − kąt α, minutowa − kąt pełny plus α.
14 maj 23:44
Damian: coś w tym może być
14 maj 23:51
15 maj 00:14
Leszek: częstotliwość obrotu wskazówki minutowej:
f
m = 1 h
−1
częstotliwość obrotu wskazówki godzinowej:
częstotliwość obrotu wskazówki minutowej względem godzinowej:
| | 23 | |
fmh = fm − fh = |
| h−1 |
| | 24 | |
Okres pokrywania się wskazówki minutowej z godzinową:
| | 1 | | 24 | |
Tmh = |
| = |
| h = 1h + 2m + 36,52 s |
| | fmh | | 23 | |
15 maj 01:04
Leszek: ale pomyłka:
| | 12 | |
Tmh= |
| h = 1h + 5m + 27,(27) s |
| | 11 | |
15 maj 01:09
Mila:

Punkt A− "spotkanie" wskazówek
Wskazówka godzinowa w ciągu 1 godziny obróci się o 30
o⇔
| | 30 | | 1 | |
w ciągu 1 minuty obróci się o 0,5o. ( |
| = |
| ) |
| | 60 | | 2 | |
wskazówka minutowa w ciągu 1 godziny obróci sie o 360
o⇔
| | 360 | |
w ciągu 1minuty obróci się o 6o . ( |
| =6o.) |
| | 60 | |
Spotkanie w punkcie B po czasie t.
0,5
o/min*t − "droga" skazówki godzinowej.
6
o/min*t =0,5
o/min*t+360
o − "droga" skazówki minutowej.
15 maj 14:07
andy:

βαssββππ→
14 gru 10:18
Kropka:
1 kwi 21:49
krzysztof:

∮ 5
2
9 lis 16:13
xyz: możesz też policzyć ile razy wskazówka minutowa spotka się ze wskazówką godzinową w czasie 12
godzin. i to podzielić
spotyka się 11 razy
a więc 12/11
9 paź 15:04
a: 7
2 gru 15:22
Xx: 69
22 gru 10:21
: bardzo dobra odpowiedź
22 gru 17:16
ccvbcc:

xccvπΔΔ
∞∞
24 paź 23:53
Eta:
@ccvbcc
Nie masz c robić? ....to idź umyj nogi !
25 paź 00:03
ccvbcc: nuszki jusz ... .. . . u... myłem i teraa nie .... mam .. co ...... .. .
...
robic
..
.
....
icotera
25 paź 00:09
mul bagieny: α
28 paź 20:23