granice
Michał: Hej

mam dwa pytanka jak wyliczyć granicę takich ślicznych przykładów:
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | (1+ |
| + |
| +...+ |
| | | | 3 | | 32 | | 3n−1 | |
| |
a) lim |
| |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1+ |
| + |
| +.....+ |
| | | | 2 | | 22 | | 2n−1 | |
| |
| | 1−2+3−4+...−2n | |
b) lim |
| |
| | √n2+1 | |
a) zrobiłęm tak że wyliczyłem dwa razy sumę wyrazów ciągu geometrycznego
no i podstawilem zamiast ciągu
no i ja wyciągłem (1/3)
n i (1/2)
n przed nawias uzyskujac
| | 2 | | 2 | |
lim ( |
| )n *... no i z tego wynika ze ( |
| )n daje 0 czyli całośc jest 0 (co nie |
| | 3 | | 3 | |
zgadza się z odpowiedzią czemu, gdzie błąd?)
b) Tego w ogóle nie umiem

pamietam kiedyś taki przykład ale nie mogę sobie przypomnieć co to
było, czy to jest ciąg?)
25 paź 22:06
jc: | | 1−1/3n | | 3 | | 3 | |
Licznik = |
| = |
| (1−1/3n) → |
| |
| | 1−1/3 | | 2 | | 2 | |
| | 1−1/2n | |
Mianownik= |
| = 2 (1−1/2n) → 2 |
| | 1−1/2 | |
Iloraz →3/4
25 paź 22:14
jc: (1−2)+(3−4)+(5−6)=−3
ogólnie: 1−2+3−4+...−2n = −n
25 paź 22:17
Michał: @jc

Rewelka to A, w sensie nie wiedziałem żę tak można bo ty tak jakbyś tą granicę zrobił
osobno na licznika i dla mianownika. Dzięki muszę to przemyśleć
@jc to b) faktycznie, ale jak tego człowiek nie widzi to chyba niewykonalne

jeżeli dobrze
rozumiem po prostu zawsze wychodzi nam z tej różnicy −1 i jak zsumujemy wszystkie wyrazy do
ostatniego to otrzymamy liczbę wyrazów ciągu tylko że na minusie GENIALNE

Dzięki JC bardzo, bardzo dzięki
25 paź 22:28