Nierowność
Meto: Hej potrzebuje pomocy, ponieważ wychodzi mi nieprawidłowy wynik i niezbyt wiem dlaczego. Jakby
ktoś mógł rozwiązać byłbym wdzięczny
7x−9*7−x+8>0
23 paź 21:22
Blee:
to pokaż swoje obliczenia
23 paź 21:23
Blee:
to co masz można zapisać jako:
23 paź 21:24
Krzysiek60: Albo tak
7
x=t i t>0 (dlaczego ?
dalej Ty
potem wracasz do podstawienia
23 paź 21:29
Meto: ja rozpisałem to tak:
t=7x
t−9*1/t+8>0 /*t
t2−9+8t>0
t2+8t−9>0 i liczę deltę, ostatecznie wychodzi t1=−9, t2=1
t∊(−∞;−9)∪(1;∞)
a odpowiedz powinna być inna
23 paź 21:30
Krzysiek60: Pewnie ze inna
23 paź 21:33
Blee:
bo nie masz założenia ... t > 0

A dlaczego powinno być takie założenie ... teraz sobie
odpowiedź na to pytanie
23 paź 21:34
Meto: bo nie można dzielić przez 0 ? Wtedy równie dobrze może być t<0
23 paź 21:37
Krzysiek60: Bzdury kazesz gosciu

Popatrz na wykres funkcji wykladniczej i zobacz jakie przyjmuje wartosci
23 paź 21:38
Meto: możecie mi to proszę rozpisać i sam znajdę sobie błędy ?
23 paź 21:43
Krzysiek60: Ne ma sensu rozpisywac dopoki nie odpowiesz na pytanie ktore Ci zadano
23 paź 21:46
Meto: dlaczego t>0 ? nie wiem. to jest moja odpowiedź
23 paź 21:48
23 paź 21:50
Meto: no dobra, ale co to zmienia w sprawie z deltą ? Mam odrzucić wszystkie ujemne wartości z
przedziału ? Sprawdzam sobie na photomath i tam delta została rozpisana na 2 rodzaje
równanie >0 i t>0
równanie <0 i t<0
i z tego wyszedł ogólny przedział tylko niezbyt rozumiem czemu
23 paź 21:55
Blee:
t
<0 <−−− na pewno nie tak

zauważ, że jeżeli Δ<0 to równanie t
2 +8t −9 = 0 NIE MA rozwiązań i z całą pewnością doskonale
wiesz, że w tym momencie (o ile tylko) a>0 to t
2 +8t −9>0 jest ZAWSZE (zawsze = wtedy gdy
Δ<0) spełniona
23 paź 21:59
Mila:
7
x−9*7
−x+8>0⇔
7
x=t , t>0
t
2+8t−9>0
Δ=100
| | −8−10 | | −8+10 | |
t= |
| =−9 ∉D lub t= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
(t<−9 lub t>1)
i t>0⇔
t>1
7
x>1
7
x>7
0
x>0
23 paź 22:02
Maciess:

t>0 !
Miejsca zerowe dobrze wyliczyłeś i teraz ustalasz częśc wspólną z waurnkiem zmiennej
pomocniczej.
Wychodzi nam że t∊(1,+
∞) t>1
7
x>1
7
x>7
0
x>0
23 paź 22:08
Meto: zabijcie mnie, ale dalej nie rozumiem czemu musi być t>0, chodzi o to, że 7x nigdy nie da
wartości 0 lub mniej ? Jeżeli nie i ktoś potrafiłby do wytłumaczyć najprostszymi słowami
23 paź 22:19
Blee:
BO FUNKCJA f(x) = 7
x jest ZAWSZE dodatnia
23 paź 22:22
Blee:
tak samo jak robisz podstawienie
t = sinx
to piszesz: t∊<−1 ; 1>
23 paź 22:22
Mila:

Oto wykres funkcji:
y=2
x
y=3
x
y=7x
Nie chodziłeś do szkoły, gdy przerabiano funkcję wykładniczą?
23 paź 22:43
23 paź 22:45