Oblicz granice ciągu
Xicor: Obliczyć granice ciągu:
| | 10n+1+4*7n | |
lim |
| |
| | 2n+1*5n−1+3*8n | |
n→
∞
Mam wydzielić przed nawias coś z potęgą n ale nie wiem co. Proszę o pomoc
26 paź 17:56
PW: Podzielić licznik i mianownik przez 10n.
26 paź 18:13
Xicor: wyjdzie nieskończoność ?
26 paź 18:22
Xicor: ktoś to umie zrobić ?
26 paź 20:17
jc: Przecież PW napisał, co trzeba zrobić.
26 paź 20:32
Xicor: no dobra a może ktoś potwierdzić wynik ?
26 paź 20:40
a7: | | | |
=limn→∞ |
| =limn→∞10/(2/5)=25 ? |
| | | |
26 paź 20:43
Krzysiek60: Nie
| | 1 | | 1 | | 2 | |
2n+1*5n−1= 2n*2*5n* |
| = 2n*5n*2* |
| = 10n* |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
26 paź 20:45
Mila:
| 10n*10+4*7n | |
| |
| 2n*2*5n*(1/5)+3*8n | |
| | | |
limn→∞ |
| = |
| | | | 10n | | 8 | | (2/5)* |
| +3*( |
| )n | | | 10n | | 10 | |
| |
| | 1*10+4*0 | |
= |
| =25 |
| | (2/5)*1+3*0 | |
26 paź 20:47
Krzysiek60: Dobry wieczor Paniom
26 paź 20:48
a7: Dobry wieczór
26 paź 20:48
Xicor: mam pytanie, skąd się wzięło 2/5 w mianowniku ?
26 paź 21:38
a7: | | 1 | |
2n+1=2n*2 5n−1=5−1*5n= |
| *5n |
| | 5 | |
26 paź 21:42
Xicor: czyli wychodzi na to że 2n*5n i 2*15 o to chodzi ?
26 paź 21:46
Mila:
| | 1 | | 2 | |
2n+1*5n−1=2n*2*5n*5−1=(2*5)n*(2* |
| )=10n* |
| |
| | 5 | | 5 | |
26 paź 21:48
Xicor: Okej teraz wszystko jest jasne. Dziękuje za cierpliwość i pomoc
26 paź 21:51
Mila:
26 paź 22:09