Udowodnij, że wymienione liczby tworzą ciąg arytmetyczny
pierogi:
| 1−2x | | 1 | | 1 | |
| i |
| i |
| gdy x≠0 i x≠1 |
| x−x2 | | x−1 | | x2−1 | |
| | a2 | | 1 | |
Po obliczeniu r= |
| wyszło mi − |
| , chociaż nawet nie jestem pewien, czy od tego |
| | a1 | | x | |
zaczynać.
24 paź 16:06
ite:
Warto zwrócić uwagę, że w treści zadania nie ma powiedziane, że w tej akurat kolejności tworzą
ciąg arytmetyczny.
24 paź 16:48
pierogi: W treści zadania jest napisane że są w kolejności

zapomniałem dodać
24 paź 18:16
zadanie:
24 paź 18:18
Krzysiek60: | | a2 | |
r= |
| jest to nieprawda . |
| | a1 | |
Do sorawdzenia
a
3−a
2= a
2−a
1
24 paź 19:07