matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
ania:
∫ (2x−3)/(5x−5) policzyc całkę
24 paź 14:15
jc:
1
2x−3
1
1
... =
=
(2 −
)
5
x−1
5
x−1
1
całka =
(2x− ln |x−1|)
5
24 paź 14:26
ania:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%E2%88%AB(2z-3)%2F(5z-5)
a skąd tu się wzięla jeszcze (−2)?
24 paź 16:33