Wyznacz wielomiany
Kraterek: Jak rozwiązać coś takiego:
Wyznacz wszystkie wielomiany spełniające zależność:
xw(x−1)=(x−2)w(x)
25 paź 20:39
Kraterek: Wyznacz wszystkie wielomiany?
25 paź 20:51
Krzysiek60: x*W(x−1)= (x−2)*W(x)
Sprobujmy wyznaczyc W(x−1)
W miejsce x wstawiamy (x−1)
(x−1)*W(x−1−1)= (x−1−2)*W(x−1)
(x−3)W(x−1)= (x−1)*W(x)
Teraz podstaw do rownania wyjsciowego W(x−1) i wyznacz W(x)
Ale to ktos musi sie wypowiedziec czy to dobrze zrobilem do tej pory
25 paź 21:09
Krzysiek60: Juz widze ze zle W(x−1−1)= W(x−2) a nie W(x)
25 paź 21:11
jc: w(0)=0, w(1)=0
w(x)=x(x−1)h(x)
x(x−1)(x−2)h(x−1)=(x−2)x(x−1)h(x)
h(x)=h(x−1), wniosek: h jest wielomianem stałym h(x)=C
W(x)=Cx(x−1)
25 paź 21:23
Kraterek: Dzięki!
jc Taką odpowiedź dawał wolframalpha, więc chyba to jest dobrze
25 paź 21:51